Campus

Foppe de Haan spreekt

‘Ontwapenend, nuchter, relativerend en met een vleugje Friese humor’ aldus het persbericht, ontvouwt Foppe de Haan donderdag 29 maart op het cultuurcentrum zijn visie over talentontwikkeling, samenwerken, teambuilding, presteren en motivatie.


‘In zijn lezing gaat de voetbalcoach onder meer in op vragen als: wat verwachten spelers van een coach en wat zijn de basiskwaliteiten van een coach?


Ongetwijfeld zal de oude oefenmeester in zijn voorbeelden putten uit zijn tijd als coach van Jong Oranje, waarmee hij tweemaal Europees kampioen werd, en zijn opvallend lange tijd als coach van SC Heerenveen. Met de Friese club promoveerde hij in 1993 naar de eredivisie en haalde hij zeven jaar later zelfs de Champions League. Daarnaast is De Haan onder meer bondscoach geweest van de atollengroep Tuvalu.


De lezing in de grote zaal van het cultuurcentrum begint om 19.30 uur . Toegang is gratis. Gezien De Haans populariteit wordt aangeraden op tijd aanwezig te zijn om een plaats te kunnen bemachtigen.

“Ik moet nog zien dat deze wet ongeschonden door de Tweede en Eerste Kamer komt”, zegt hoogleraar Paul Zoontjens. “Maar als dat lukt, zal het een moeilijk verhaal worden om de wet bij de rechter aan te vechten.”

Advocatenkantoor Stibbe, dat in opdracht van studentenorganisaties het wetsvoorstel tegen het licht heeft gehouden, wijst naar het rechtszekerheidsbeginsel. Maar die vlieger gaat niet op: grondwettelijk mogen Nederlandse rechters wetten niet aan ongeschreven recht toetsen, dus ook niet aan het rechtszekerheidsbeginsel.

Ook de genoemde internationale verdragen zullen geen soelaas bieden. In één ervan staat inderdaad dat het hoger onderwijs op den duur kosteloos moet worden, maar de rechter kan daar weinig mee. “Er staat geen norm in dat verdrag waaraan de rechter kan toetsen”, aldus Zoontjens. “Uit de jurisprudentie blijkt dat dit artikel om die reden terzijde wordt geschoven.”

De enige zwakke passage in Zijlstra’s betoog gaat over deeltijdstudenten, denkt de hoogleraar. De hbo’ers onder hen studeren net zo snel als de voltijd-hbo’ers, dus die zouden nog onder de langstudeermaatregel kunnen vallen. Universitaire deeltijders doen langer over hun studie dan hun voltijdcollega’s, erkent ook Zijlstra, maar hij stelt dat het er te weinig zijn om rekening mee te houden.

Zoontjens: “Deze studenten zouden straks naar de rechter kunnen stappen, omdat Zijlstra ongelijke gevallen – deeltijd- en voltijdstudenten – gelijk wil behandelen. Dat komt neer op ongelijke behandeling.”

In het debat over de wet spelen niet alleen juridische argumenten een rol, benadrukt Zoontjens. “Aan deze wet blijft toch de geur hangen dat studenten onbehoorlijk behandeld worden, met name de bestaande studenten. Daar moet het parlement zich over uitspreken.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.