Campus

‘Foodsharing Delft draait om bewustwording’

Simon Göβ, onderzoeker aan de faculteit Techniek, Bestuur en Management, is bezig Foodsharing Delft op te zetten, een platform dat het weggooien van etenswaren moet tegengaan. Hij is op zoek naar vrijwilligers.

Hoe kwam je op het idee voor Foodsharing?
“Foodsharing is groot in Duitsland. Ik ben zelf Duits en hoorde vrienden erover. Het initiatief startte in 2012. Er is een website waarop mensen voedsel delen, bijvoorbeeld om hun koelkast leeg te maken als ze op vakantie gaan. Iemand die daar interesse in heeft, kan het bij diegene thuis ophalen. Ook zijn er afspraken met supermarkten. Vrijwilligers halen daar etenswaren op die over de datum of beschadigd zijn en die anders weggegooid zouden worden. De vrijwilliger beoordeelt of het nog te eten is en als dat zo is, neemt hij het mee. Het eten komt dan in een openbare koelkast te staan, waar mensen het uit kunnen halen. Het kan ook via de website worden aangeboden. In Duitsland bestaan ongeveer honderd Foodsharing-groepen. Er zijn vergelijkbare organisaties in Amsterdam en Wageningen, maar er was nog niks in Delft.”

Hoe werkt dat met voedsel dat over de datum is?
“De houdbaarheidsdatum is voor ons geen punt. Na die datum is veel eten nog zeker tien à vijftien dagen goed. De vrijwilliger die het eten van een supermarkt ophaalt, kan zelf zien en ruiken of het goed is. Hij tekent vervolgens een aansprakelijkheidsdisclaimer, waarmee wij de verantwoordelijkheid voor de etenswaren op ons nemen.”

En komt dat eten dan in een publieke koelkast in Delft?
“Als het concept goed loopt, zou ik wel een koelkast willen plaatsen ergens op de campus. In de Library of de aula, plekken waar veel mensen komen. Vooral ook om voorbijgangers bewuster te maken van hoeveel etenswaren er worden weggegooid. In Nederland is dat veertien tot vijftien procent van het totaal. Dat is 2,4 miljard euro waard. Misschien dat het zien van de koelkast mensen aanzet tot nadenken als ze eten kopen.”

Zit je de Voedselbank niet in de weg?
“Ik heb overlegd met de Voedselbank en ik denk dat we elkaar juist kunnen helpen. Supermarkten mogen de Voedselbank geen eten geven dat over datum is, terwijl de Voedselbank zelf daar wel wat relaxter in is. Via ons zouden ze daar toch aan kunnen komen als ze niet genoeg hebben. Krijgen ze juist te veel, ook dat komt voor, dan kunnen ze dat via ons kwijt.”

Kunnen mensen leven van Foodsharing?
“Nee, het is geen liefdadigheidsinitiatief. Het draait vooral om bewustwording en duurzaamheid.”

Waar sta je met de oprichting van de Delftse groep?
“De laatste tijd ben ik bezig geweest de Duitse website naar het Engels te vertalen. Verder heb ik gesproken met onder meer Milieu Defensie, de Voedselbank en Ekoplaza. Van het restaurant bij Sport en Cultuur krijgen we al etenswaren. Er is een Facebookgroep met ongeveer 150 leden en ik heb een paar studenten om me heen verzameld die als vrijwilliger werken. Ik ben op zoek naar meer mensen, vooral Nederlanders, die met me mee kunnen gaan op bezoek bij supermarkten. Ik spreek geen Nederlands en ik kan me voorstellen dat het meer vertrouwen wekt als er iemand bij me is die mensen in het Nederlands kan aanspreken.”

Moeten vrijwilligers studenten zijn?
“Niet alleen maar. Studenten zijn een paar jaar in Delft. Voor de continuïteit zou ik er heel graag ook andere Delftenaren bij hebben.”

Hoe lang blijf je zelf nog in Delft?
“Ik ben in oktober 2014 afgestudeerd bij sustainable energy technology. Daarna ben ik een half jaar in China geweest voor een stage. Nu onderzoek ik voor de TU de duurzame ontwikkeling van steden in de Randstad en het Rijn-Ruhrgebied. Dat moet in december uitmonden in een publicatie. Daarna ga ik terug naar Duitsland.”

foodsharingdelft@gmail.com

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.