Education

FNV stapte uit commissie Rinnooy Kan

Edwin Bouwers, bestuurslid van vakbond FNV, is voortijdig uit de commissie gestapt die gisteren advies uitbracht over het deeltijdonderwijs. Hij is tegen extra marktwerking in het deeltijdonderwijs.


“Tot onze spijt zag Edwin Bouwers zich om persoonlijke motieven genoodzaakt zich terug te trekken als lid”, staat in het voorwoord bij het rapport van Rinnooy Kan. Maar die motieven waren niet persoonlijk, laat Bouwers weten. Hij staat gewoon niet achter het rapport.


De leden zaten officieel op persoonlijke titel in de commissie, maar zijn allemaal gepokt en gemazeld in de bestuurswereld, met diverse commissariaten en bestuursfuncties. Werkgevers, particuliere opleiders, hogescholen, universiteiten en mbo-instellingen waren vertegenwoordigd. De vakbonden dus ook. “Ik zat daar namens FNV en zo ziet mijn achterban het ook”, zegt Bouwers.


De commissie zou eigenlijk al in het najaar met een advies komen, maar dat lukte niet. De leden bedachten van alles om het kwijnende deeltijdonderwijs weer nieuw leven in te blazen, maar bleven het oneens over experimenten met de financiering.


Doe eens een proef met vouchers, zegt de commissie nu in het eindrapport. Wie naast zijn baan een deeltijdopleiding wil volgen, zou een soort tegoedbonnen moeten krijgen, die ook bij particuliere onderwijsinstellingen zijn in te wisselen.


“Die experimenten sturen het deeltijdonderwijs de verkeerde kant op”, vindt Bouwers. In die nieuwe aanpak krijgen particuliere onderwijsinstellingen immers een grotere rol. “We zouden eerst moeten experimenteren met betere en flexibelere deeltijdopleidingen binnen het bekostigde onderwijs.”


Hij vindt het geen goed idee om onderwijsgeld aan “de vrije jongens” te geven. Het aanbod van opleidingen zal verminderen, voorspelt hij. “Je hebt een paar specialistische, kleine opleidingen nodig. Daar moet ruimte voor zijn, die je misschien verliest als je de commercie toelaat.”


Daarnaast vertrouwt hij de onderwijskwaliteit bij particuliere aanbieders niet. Het publieke onderwijs is volgens hem “idealistischer”, terwijl het bij de private aanbieders vooral om de winst gaat. “Wij hebben meer vertrouwen in de accreditatie van bekostigd onderwijs dan van niet-bekostigd onderwijs. Je kunt niet alles controleren en voor een deel moet de slager zijn eigen vlees keuren. Dan gaat het erom in wat voor cultuur het onderwijs is ingebed.”


FNV wacht af wat de minister van het rapport vindt en zal dan in samenspraak met onderwijsbond AOb een eigen reactie aan de minister sturen.


In de commissie zaten behalve Bouwers ook Karl Dittrich (universiteitenvereniging VSNU), Paul Rüpp (Avans Hogeschool en Vereniging Hogescholen), Niek Jan van Kesteren (werkgeversvereniging VNO-NCW), Eric Fischer (voorheen van koepelorganisatie NRTO van particuliere opleiders) en Antoine Wintels (van de grote mbo-instelling Summa College).

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.