Het komende jaar wordt voor de TU Delft een moeilijk jaar. Er is een tekort van vijftien miljoen euro.
Voor het tweede jaar op rij ziet de TU fors minder geld binnenkomen vanuit Den Haag. De eerste geldstroom neemt af en er is nog steeds geen uitsluitsel over de bama-problematiek, zoals secretaris van het college van bestuur Hans Krul het noemt.
br />Daarmee bedoelt hij de in de ogen van de TU verkeerde berekening van de gelden die het ministerie van onderwijs aan de universiteiten geeft voor de invoering van de bachelormaster (bama)-structuur. Vorig jaar kreeg de TU daardoor ook al fors minder geld dan verwacht. De discussie daarover is toen overgenomen door universiteitenkoepel VSNU, maar is nog steeds niet afgesloten. Krul hoopt dat de TU het verwachte geld alsnog krijgt. Hoeveel? “We hopen op vijftien miljoen euro.”
In de tussentijd moet de universiteit er echter rekening mee houden dat het geld niet komt. “Deels moeten we met verlies afsluiten, deels moeten we kijken hoe we de financiën op het rechte spoor kunnen krijgen. Want hoe dan ook: de geldstroom vanuit het ministerie blijft afnemen”, zegt Krul.
Betekent ‘op het rechte spoor krijgen’ bezuinigen? Niet per definitie, legt Krul uit. “Faculteiten moeten zelf bekijken hoe ze de tekorten opvangen. Dat kan ook door de inkomsten te vergroten.”
Dat er hier en daar gesneden zal worden, is echter al duidelijk. Zo stopt de faculteit Industrieel Ontwerpen met het laptopproject voor studenten. De dienst onderwijs & studentenzaken (O&S) schrapt het mentorproject voor internationale studenten. De introductie van deze studenten, die door de TU worden opgehaald vanaf Schiphol en een eigen sociaal programma krijgen, gaat wel door.
Verder wil O&S met huisvester Duwo kijken hoe de huisvestingskosten voor deze groep studenten omlaag kunnen. Zo komt het voor dat een nieuwe groep internationale studenten zich meldt, terwijl een andere groep nog niet is vertrokken. In dat geval is tijdelijke huisvesting in bijvoorbeeld hotels of pensions nodig, wat een kostbare zaak is. Ook andere diensten en faculteiten kijken momenteel kritisch naar hun financiën.
De begroting staat 4 december op de agenda van de ondernemingsraad, op 17 december moet de raad van toezicht van de TU de begroting goedkeuren.
Comments are closed.