Campus

Filmpje pakken

Op het International Filmfestival Rotterdam (IFFR) zijn tot en met 6 februari maar liefst 380 korte en middellange films te zien. Daarnaast kunnen bezoekers zelf aan de slag, bijvoorbeeld als recensent.

Hoe vind je de weg op het grootste filmfestival van Nederland? Steven Kraan van het IFFR helpt een handje en pikt ‘Soul Boy’ (2010) eruit. De film gaat over de krottenwijken in Nairobi, de hoofdstad van Kenia. Het is er behoorlijk armzalig. De veertienjarige Abila krijgt de zware taak om de ziel van zijn vader te redden met het vervullen van opdrachten.

‘Soul Boy’ is ontstaan vanuit een workshopsituatie. De productionele ondersteuning van de Duitse regisseur Tom Tykwer heeft de film een professioneel aanzien gegeven. ‘Soul Boy’ is onderdeel van een van de thema’s dit jaar, ‘Where is Africa: een zoektocht naar de ziel van de Afrikaanse cinema’. Het hoogtepunt hiervan lag in de vroege jaren zestig, toen in het buitenland opgeleide filmmakers terugkeerden naar het continent. In een terugblik brengt het festival een eerbetoon aan vier ten onrechte in de vergetelheid geraakte pioniers op filmgebied. Daarnaast is het IFFR op zoek gegaan naar regionale Afrikaanse trends en presenteert het een nieuwe oogst aan films.
Een tweede tip is de film ‘R’ (2010). Rune is een jonge Deen, die is veroordeeld voor een ernstig geweldsdelict. Hij komt terecht in een oude, zwaarbewaakte gevangenis en is vastbesloten zo weinig mogelijk op te vallen. De strijd om de macht wil Rune links laten liggen, maar al op de eerste dag wordt duidelijk dat dát geen optie is. Er valt niet te ontsnappen aan de meedogenloze gevangeniscultuur, met een strikte pikorde, gewelddadige erecodes en geheimzinnige contracten. Dankzij zijn handigheid weet Rune zich toch een bevoorrechte positie te verwerven.

Ook een aanrader: een drive-incinema, op 3 februari om 19.00 uur. Bezoekers krijgen vanuit hun eigen auto de horrorklassieker ‘The Raven’ te zien. Wie bang is voor kippenvel – van de film of gewoon van de kou – kan het beste een warme deken meenemen. Het geluid is via de radio of een mobieltje te horen. In de ‘zaal’ is plaats voor vijftig auto’s.
Naast de vele films zijn er tal van andere activiteiten op het IFFR. Zo is er op 3 februari een multimediale talkshow in samenwerking met Studium Generale van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Experts uit de filmwereld, marketing, wetenschap én festivalbezoekers kunnen ingaan op de integratie van nieuwe media in de filmwereld en zo verschillende scenario’s voor het filmfestival van de toekomst schetsen. Want iedereen met een pc, internetverbinding en een camera op de mobiel kan tegenwoordig films downloaden of zelf films maken en deze via online podia als YouTube verspreiden. Aansluitend wordt de film ‘At the End of Daybreak’ vertoond.

Op zaterdag 30 januari vindt in Lantaren/Venster een interessante filmmiddag plaats voor CJP’ers. Deelnemers bekijken een actuele festivalfilm, krijgen een workshop ‘film recenseren’ en gaan in gesprek met de regisseur van de film. De beste recensies worden op de site van CJP en het IFFR geplaatst. Kosten: €15 voor CJP-leden, €30 voor niet-leden.
De Rotterdam Film Course, op donderdag 4 februari, is een gevarieerde studiedag, waarbij studenten kennismaken met typische festivalfilms: inventief, dwars en vernieuwend. De dag staat in het teken van een speciaal thema dat uitgewerkt wordt in een lezing met fragmenten, afgewisseld met een tweetal films. Aanmelden hiervoor kan op de website van het filmfestival.
Het IFFR wordt zaterdag 6 februari afgesloten met de wereldpremière van ‘De vliegenierster’ van Kazbek, een film naar het boek ‘Een schitterend gebrek’ van Arthur Japin. 

39ste International Filmfestival Rotterdam. Tot en met 6 februari op diverse locaties in het centrum van Rotterdam.
Kaarten: €9, CJP  €6,50 (doordeweeks vóór 17.00 uur)
www.filmfestivalrotterdam.com

Het team van Kouwenhoven doet in Nature ook verslag van een bijzonder tunneling-effect. Bij tunneling komt een elektron in een toestand of op een plaats die normaal gesproken vanuit zijn energietoestand onbereikbaar zou zijn. Vergelijk het met een tennisbal die spontaan uit de dakgoot op het gras valt.

Alsof dat nog niet vreemd genoeg is, stelt de Klein paradox dat tunneling waarschijnlijker wordt bij zeer hoge energiebarrières. Toen de onderzoekers met elektroden de barrière groter maakten, zagen ze tot hun verbazing tunneling toenemen, net als Klein voorspeld had op basis van relativistische quantumechanica.

G.A. Steele, G. Gotz, L.P. Kouwenhoven, ‘Tunable few-electron double
quantum dots and Klein tunneling in ultraclean carbon nanotubes’,
Nature Nanotechnology, 6 april 2009.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.