Campus

Ex-inbreker geeft tips tegen inbreken

Wie weet beter hoe je een inbraak moet voorkomen dan een inbreker zelf? Maandag vertelde ex-inbreker Evert Jansen in de Aula hoe je het dieven lastig maakt.

Ex-inbreker Evert Jansen gaf een lezing over inbraakpreventie. (Foto: Bram Petraeus)

In het kader van de nationale ‘Week van de Veiligheid’ sloegen de afdeling Integrale Veiligheid van de TU Delft, politie en gemeente  de handen ineen om mensen te waarschuwen. Ze nodigden voormalig inbreker Evert Jansen uit om een lezing te verzorgen over inbraakpreventie.


Van winkeldief tot voorlichter

De kaalgeschoren Jansen is een indrukwekkende verschijning als hij de zaal rondkijkt. Totdat er een glimlach op zijn gezicht verschijnt en hij aan zijn levensverhaal begint. Een ex-inbreker is hij. ‘Een boefje’, zoals hij het zelf noemt. Achttien jaar is hij verslaafd geweest aan heroïne en cocaïne.


Jansen begon al op jonge leeftijd met drinken en blowen. Zijn groeiende verslaving betaalde hij met winkeldiefstal, totdat hij in steeds meer winkels werd herkend en besloot over te gaan op woninginbraak. Inmiddels verslaafd aan heroïne en cocaïne werd hij opgepakt en een jaar achter slot en grendel gezet. In de gevangenis kickte hij af, maar eenmaal op vrije voeten raakte hij opnieuw verslaafd. “Ik wist niet hoe ik om moest gaan met deurwaarders, ik wist niet hoe ik met mijn gevoel moest omgaan en sloot me voor iedereen af.”


Als laatste redmiddel liet hij zich opnemen in een afkickkliniek. De beste beslissing van zijn leven, vindt hij. Hij leerde er om te gaan met zijn gevoelens en vond een nieuw doel in zijn leven: mensen voorlichten. In eerste instantie over de gevaren van alcohol en drugs, maar nu over inbraakpreventie, ook dus op de TU.


Gebrek aan sociale controle geeft inbreker meer kans

Na een paar uur lang onopgemerkt woningen in de TU-wijk te hebben bekeken, somt hij de grootste problemen op de campus op. “Hier zit een deur niet op slot en daar staat een raampje open.” Met de blik van een inbreker neemt Jansen de toehoorders met foto’s mee in wat hij aantrof. Hij toont laptops die voor het grijpen liggen, portiekdeuren die niet goed sluiten en kamerdeuren die niet zijn vergrendeld.  Toch is nalatigheid van bewoners volgens hem niet het grootste probleem. “Nee, dat is de maatschappij. Er was helemaal niemand die mij vroeg wat ik aan het doen was, niemand die de politie belde.” Hoe dat kan? “De sociale controle is weg. Voordat er smartphones waren, wisten mensen meer van elkaar. Nu leven we in een online maatschappij. Iedereen kijkt alleen nog maar naar zijn of haar scherm.”


Ook John Scheele, die namens de politie Delft aanwezig is, herkent dit probleem. “De afgelopen tijd is de Delftse politie zelf  ‘als inbreker’ op pad gegaan. “Ons team kwam vrij simpel bij ruim twintig huizen binnen, een aantal keer zelfs tot in de kamer.” Het toont aan hoe makkelijk inbrekers hun slag kunnen slaan. Het is dus belangrijk om het ze moeilijker maken. Daarvoor heeft Scheele een paar tips. “Markeer je spullen door bijvoorbeeld ‘Find My iPhone’ aan te zetten, denk na over wat je op social media zet en start Whatsapp-groepen zodat je elkaar kunt informeren.”


Bel 1-1-2 bij verdachte situaties

Jansen drukt de aanwezigen op het hart ook vooral 1-1-2 te bellen als ze zich zorgen maken. “Dit gebeurt tegenwoordig te weinig. Bel bij iedere verdachte situatie: de politie komt liever voor niets dan dat ‘die boefjes’ kans krijgen hun gang te gaan.” Leg waardevolle spullen als laptops en smartphones uit het zicht en laat kapotte deuren repareren of maak er melding van bij je verhuurder.


Inbrekers hebben niets te verliezen, jij wel


Over het tegenkomen van een inbreker in je woning hoef je je statistisch gezien geen zorgen te maken. “Over het algemeen wordt negentig procent van de inbraken gepleegd door gelegenheidsdieven en breken ze vrijwel alleen in als ze zeker weten dat er niemand thuis is”, aldus Scheele.


Maak lawaai

Ben je toch aanwezig wanneer je ongewenst bezoek krijgt, dan heeft Jansen ook tips. “Maak lawaai, ga schreeuwen en doe het licht aan.” Omdat inbrekers volgens hem graag systematisch van boven naar beneden werken, is het belangrijk meteen geluid te maken als je beneden iets hoort. “Zo jaag je ze weg en geef je ze geen kans om naar boven te gaan.” En wees geen held, drukt hij ons op het hart, “Inbrekers hebben niets te verliezen, jij wel”.


De belangrijkste tips op een rij:


  • Bel bij verdachte situaties altijd 1-1-2.
  • Vergrendel altijd je deur, ramen en fiets.
  • Laat geen dingen rondom huis slingeren die handig zijn voor inbrekers. Denk aan ladders en gereedschap.
  • Leg waardevolle spullen zoals laptops en smartphones uit het zicht.
  • Laat niet zomaar iedereen binnen, vraag altijd voor wie een persoon komt en wat de bezoekreden is.


Heb je vragen over de beveiliging van jouw (studenten)woning of zijn er andere zaken die je graag voorlegt aan de politie? Iedere dinsdag van 9.00-12.00 uur is de wijkagent aanwezig in de Aula.

News editor Marjolein van der Veldt

Do you have a question or comment about this article?

m.vanderveldt@tudelft.nl

Comments are closed.