Campus

‘Er was plots een enorme klap; het geluid van metaal’

Vrijdag 10 juli verloren de twee Proteërs Vincent de Gans (21) en Martijn Zondervan (24) het leven toen hun auto werd geschept door een trein bij een onbewaakte spoorovergang.

Hun ploegvakantie in Tsjechië liep daarmee abrupt af. Vincent studeerde Civiele Techniek en Martijn deed Werktuigbouwkunde aan de TU Delft. De jongens waren allebei zeer actieve roeiers bij Proteus-Eretes. Enkele mede-Proteërs en goede vrienden delen ter nagedachtenis hun herinneringen met Delta.

Sander Luimes, student aan de politieacademie (19), kende Vincent goed. In 2006 werden ze samen lid van Proteus en probeerden mee te doen aan de selectie voor eerstejaars licht roeien. Ze kwamen niet door de selectie maar richtten met twee andere Proteërs ‘licht ontvlamt’ op, een eigen roeiploegje. Daarmee trainden ze zo’n vier keer per week. ‘Licht ontvlamt’ behaalde een drietal overwinningen dat jaar en werd zelfs vierde op het studentenkampioenschap C4. “Dat is best knap, want met vier van die superlichte mannetjes waren we officieel een stuk minder sterk dan al die andere ploegen”, aldus Sander Luimes. “Vincent was echt een heel enthousiaste, sportieve en vrolijke jongen. Hij ging er altijd voor met meer dan 100%. Als wij biertjes dronken, zat hij aan de Fanta.” 

Luimes sliep met de ploeg vóór hun wedstrijden vaak bij de ouders van Vincent. “Net als zijn ouders, was Vincent ontzettend gastvrij. Hij maakte voor ons steevast Pasta Carbonara. Dat was zijn specialiteit. We mochten altijd de auto van zijn ouders lenen en gingen in 2008 met de ploeg naar Kroatië op vakantie. Met diezelfde auto was hij dus ook op ploegvakantie naar Tsjechië dit jaar.” Sander heeft contact gehad met een ploeggenoot en het broertje van Vincent en het hele verhaal gehoord. “Ze reden van de ene camping naar de andere. En toen ze met de twee auto’s de eenbaans spoorovergang passeerden, was er plots een enorme klap; het geluid van metaal.”

Sander van Dijk (20) kende Vincent al sinds de vierde klas middelbare school in Amersfoort. In het laatste jaar zaten ze samen in het voetbal team bij de Cobu Boys. Ze kozen allebei voor Wiskunde aan de TU Delft, maar twee jaar geleden stapte Vincent over naar Civiele Techniek. “Ik heb hem twee jaar gecoacht. Het was een echte doorzetter. Als hij iets wilde dan ging hij er ook voor. Hij stond echt sterk in zijn schoenen en kon het altijd met iedereen goed vinden”, aldus Sander van Dijk.

Ook Martijn was een echte fanatiekeling. “Van ons allemaal was hij het meest bezig met roeien”, vertelt Jelle Jansen (20), student L&R. In 2008 zaten zij in de club acht Ad Rem. “Dit jaar was hij verder gegaan met wedstrijdroeien en was daarin echt heel erg gegroeid. Maar aan het eind van het jaar kwam hij weer vaak bij ons borrelen voor de gezelligheid.”

Jörgen van de Broek (21), student Bouwkunde, zat een jaar lang achter Martijn in de acht van Ad Rem. “Een typisch uitspraak voor Martijn was: ‘omdat het kan’. Hij had altijd een t-shirt aan van de scouting of de Volvo Ocean Race. Alles met water was zijn passie. Het was een heel rustige jongen, maar hij was er altijd. Met een lach op zijn gezicht. ‘Zal ik het even uitleggen?’ was ook typisch een reactie van Martijn tijdens het geinen onder elkaar.” De club Ad Rem zou volgende week nog met hem op vakantie gaan. “Ik denk dat bijvoorbeeld drinken aan de bar nooit meer hetzelfde zal zijn. Als we nu een meter halen, zal het biertje op de zesde plaats altijd blijven staan.”

Martijn zou dit jaar waarschijnlijk gaan coachen en Vincent zat bij de inroeicommissie. Stuurvrouw Malou Janssen raakte zwaar gewond bij het ongeval en wordt kunstmatig in coma gehouden in een Tsjechisch ziekenhuis. Ook zij zit in de inroeicommissie. “We weten nog niet of we de OWee anders gaan inrichten, maar dat zal de tijd ons leren”, aldus Karlijn van Etten (23), Proteus bestuurslid. De roeivereniging heeft een hoek in de sociëteit met kaarsen, foto’s en condoleanceregisters ingericht om Vincent en Martijn te herdenken. 

De familieleden van de betrokkenen ploeggenoten zijn allemaal naar Tsjechië gevlogen en hebben gezamenlijk de plaats van het ongeval bezocht.

W. ontkende tijdens zijn zitting op 24 november ook de tweede brand in het pand aan de Oude Delft anderhalve week later. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De Delftenaar werd op 23 april aangehouden, toen hij brand probeerde te stichten in hotel Grand Canal, dat naast het studentenhuis ligt. Tussendoor was er ook nog brand in een huis aan de Voldersgracht. In dat huis woonde W. zelf.

Alle panden waren eigendom van Jaap den Dulk. Het Openbaar Ministerie verdenkt W. van alle vier de branden. De verdachte zegt dat hij met een brand in het hotel wraak wilde nemen op de huisbaas, omdat die zijn panden zelf in brand zou hebben gezet. 

Lees ook: Brand studentenhuis mogelijk aangestoken

En: Politie houdt verdachte brandstichting aan

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.