Campus

‘Energie zit mij diep in het hart’

Het Delft Energy Initiative ontving deze week zijn ambassadeur Ivo Opstelten. Volgens voorzitter prof.dr.ir. Tim van der Hagen is de TU niet erg goed in het doorspelen van kennis naar de politiek. “Opstelten is dat bij uitstek wel.”

Hoe was het vandaag?
“Ik heb van alles meegemaakt. Ik ben in de windtunnel geweest, heb gevlogen in de vliegsimulator Simona en ik heb de kernreactor gezien. Ik was onder de indruk van de onderzoekers en van het enthousiasme van de studenten bij de studentenprojecten. Overal heb ik gevraagd of ze het zinvol vonden om een ambassadeur te hebben. En dat bevestigden ze allemaal.”

Waar komt uw motivatie voor energie vandaan?
“Het kwartje viel drie jaar geleden, toen Bill Clinton me als burgemeester van Rotterdam uitnodigde voor de C-40, de climate leadership group van veertig grote steden. Clinton zei toen: You’re very welcome mayor. But I expect action from you. If no action, no further invitation.”

Bent u toen het Rotterdam Climate Initiative begonnen?
“Ja. Dat hebben we ingesteld als samenwerking tussen stad, havenbedrijf, milieudienst DCMR en het bedrijfsleven, verenigd in Deltalinqs. We hebben toen scherpe targets gesteld. Het was een unieke actie waarbij we als stad 50 miljoen euro hebben geïnvesteerd. Sindsdien is klimaat en energie een thema dat diep bij mij in het hart zit.”

Hoe gaat u te werk als ambassadeur tussen TU, politiek en bedrijfsleven?
“U zou me niet serieus nemen als ik, nadat ik een dag gebrieft ben, u de plannen daarvoor zou presenteren.”

Maar u hebt er natuurlijk wel over nagedacht.
“Ik weet wat ik wil bereiken en hoe ik dat wil gaan doen. We moeten vanuit de TU verder kijken op nationaal niveau, samen met andere universiteiten, met het ECN, met het platform energietransitie en met het bedrijfsleven. Ik heb een masterplan in mijn hoofd om binnen een jaar een beeld te hebben van wat we nodig hebben voor de lange termijn en wat ieders positie daarin is.”

Wilt u binnen een jaar nationale consensus over energietransitie?
“Dat is de richting waarin ik ga werken. Het is gewoon nodig. Ook in de kredietcrisis is duurzame energie nu iets om in te investeren.”

Ziet u dat er van komen, ondanks de noodzaak van bezuiniging?
“Ja. En dat moet ook. Economie moet je versterken op thema’s die er op lange termijn toe doen, zoals research, innovatie, moderne technologie en aanvallend energiebeleid.”

Aanvallend?
“Dat is een kwestie van stijl. Ik wil niet in alle rust blijven studeren, maar gefocust op iets koersen en daarvoor gaan. Dat is mijn karakter nu eenmaal. Dat betekent dat je ook moet aanvallen. Ik ga er graag mee aan de slag en ik beschouw het als een voorrecht. Zeker voor iemand die maar in Leiden gestudeerd heeft.”

Lezingserie ‘Big Brother is watching you’ van Studium Generale nog op 15, 22 en 29 september

->    www.methemedia.com

->    www.dumbestgeneration.com
 

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.