Ja, ja. Zoeken kan iedereen tegenwoordig. Je typt wat in op Google en – floeps! – duizenden treffers, waarvan je vervolgens alleen de eerste een of twee bladzijden doorkijkt.
Maar zijn dat de meest relevante treffers? Ewoud Sanders schreef een slim boekje over hoe je minder resultaten krijgt, maar wel meer wat je zoekt.
Een van de eyeopeners is dat Sanders erop wijst dat je moet denken ‘vanuit het document’. Dus niet ‘woonplaats Jan Smit’, maar ‘Jan Smit woont’ (Pegasusstraat 10, Volendam trouwens). Verder doet Sanders het gebruik van commando’s uit de doeken. Het –teken bijvoorbeeld filtert de uitkomsten, waardoor de je meest voor de hand liggende resultaten (de eerste zoveel pagina’s) kunt mijden. ‘Jan Smit – zanger – Volendam’ bijvoorbeeld leert dat er ook een geoloog Jan Smit bestaat aan de VU, en een tractorhandelaar in Noordwijkerhout.
Een andere gouden tip is het bestaan van databanken op tal van gebieden. Ook die zijn vaak met dezelfde commando’s als het open Internet te doorzoeken. Voorbeelden zijn bestanden met alle historische kranten (leuk om uit te zoeken wanneer iets voor het eerst opduikt, zoals de nylonkous in 1942 in Soerabaja, jaarboeken, naslagwerken en encyclopedieën. Via een lidmaatschap van de Koninklijke Bibliotheek (15 euro per jaar) heb je tot al die bronnen toegang.
Van praktische betekenis is ook het hoofdstukje over hoe contactgegevens te zoeken. Vooral bedrijven hebben liever dat je een mail stuurt dan belt. Een zoekopdracht als [Achmea zorg 015] verhelpt dat (Zorgpunt Delft, 015 – 2623647).
Kortom, als je een beetje intelligent wilt zoeken, schaf dan voor nog geen tientje dit gidsje aan waardoor jij de zoekmachines bestuurt en niet andersom.
Ewoud Sanders, ‘Slimmer zoeken op Internet’, 64 blz, Euro: 9,85
Comments are closed.