Campus

Dit weekend: Lumen draait architectuurfilms

Koud, nat en winderig. Het wordt een goed weekend om je terug te trekken in de bioscoop. Dat treft. Want Filmhuis Lumen aan het Doelenplein organiseert in samenwerking met DelftDesign het architectuur film festival.

Ontmoetingspunt voor ontwerpers Delft Design werd 30 jaar geleden opgericht door Mick Eekhout, inmiddels emeritus hoogleraar van de faculteit Bouwkunde. De bedoeling was destijds om de kwaliteiten van Delftse ontwerpers in te zetten voor maatschappelijke en fysieke uitdagingen waar de stad Delft zich voor gesteld ziet. Om het 30-jarig bestaan te vieren heeft Delft Design in samenwerking met Filmhuis Lumen een Architectuur Film Festival georganiseerd  met vier films over bouwkunst en inleidingen.


Donderdag 16 november 19.30 uur – Fountainhead


Hollywoodklassieker uit 1949, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Ayn Rand, is de bijbel van Donald Trump en de blauwdruk voor ongebreideld kapitalisme. Howard Roark (Gary Cooper) is een individualistische, compromisloze architect die zich ver verheven voelt boven traditie en publieke opinie. Inleiding door Sara Hoogveld, filmhistorica


Vrijdag 17 november, 19.30 uur – Kleiburg, de laatste Bijlmerflat


Documentaire over de bewogen geschiedenis van een flatgebouw in de Bijlmermeer. Ooit opgezet als ideale stad van de toekomst, door verloedering al snel de meest verguisde woonbuurt van Nederland, maar na vijftig jaar weer een plek waar mensen hun dromen waar kunnen maken. Gastspreker Jeroen Schilt, architectuurhistoricus van Monumentenzorg.


Deze film staat overigens ook online bij Vimeo


Zaterdag 18 november 19.30 uur – L’eclisse


Na haar relatie met een schrijver te hebben beëindigd, begint Vittoria (Monica Vitti) een relatie met de jonge arrogante beurshandelaar Piero (Alain Delon). Regisseur Michelangelo Antonioni maakt van architectuur het derde personage in de film en lijkt te suggereren dat het modernisme liefde en betekenisvolle relaties onmogelijk maakt. Inleiding door Sara Hoogveld, filmhistorica


Zondag 19 november 19.30 uur – Columbus


De conversaties tussen de 19-jarige Casey en de 37-jarige Koreaan Jin over architectuur leiden ertoe dat beiden hun vastgelopen levens in het kleine modernistische provinciestadje Columbus, Indiana onder ogen durven zien.

Science editor Jos Wassink

Do you have a question or comment about this article?

j.w.wassink@tudelft.nl

Comments are closed.