Science

Digitale dreiging? Lees je in!

Internet is fantastisch, maar maakt ook kwetsbaar. Dit boek en deze special over de schaduwkanten van het internet geven meer inzicht.

De beveiliging van banken is over het algemeen in orde, maar dat geldt niet voor kritische infrastructuur die met het open internet verbonden is. (Foto: pxhere).

Onderzoeksjournalist Huib Modderkolk beschrijft in zijn nieuwe boek Het is oorlog, maar niemand die het ziet hoe hij in de afgelopen zes jaar de wereld ingedoken is van hackers, virussen en inlichtingendiensten. Hij sprak met meer dan honderd experts, en legde bijvoorbeeld bloot hoe onze eigen AIVD een computervirus wist binnen te smokkelen bij de Iraanse verrijkingsinstallaties. Maar ook Nederland is kwetsbaar.

Hoe kun je nog rustig slapen als je hebt gelezen dat volgens twee van Modderkolks bronnen Russische malware is aangetroffen in de systemen van de stormvloedkering van de Oosterschelde?, vraagt Joeri Boom zich af in zijn boekbespreking in de Groene Amsterdammer. Hij citeert Modderkolk die de beveiligingsmaatregelen van elektriciteits- en waternet vergelijkt met ‘het plakken van ducttape in het ruim van een zinkend schip.’


Onder de bronnen die Modderkolk sprak zitten (oud-)medewerkers van de AIVD en de militaire inlichtingendienst MIVD. “Dat is knap”, vindt De Groene. “Op het lekken van staatsgeheimen staat zes jaar gevangenisstraf.”

Cover van de Ingenieur.

In De Ingenieur schrijft ook Marc Seijlhouwer over de kwestbaarheid van Nederlandse infrastructuur zoals bruggen, sluizen, havens en energiecentrales. De beveiliging van banken is over het algemeen in orde, maar dat geldt niet voor kritische infrastructuur die met het open internet verbonden is. Deze systemen zijn te hacken en zullen in de toekomst worden gehackt, verzekeren experts hem. Er is een Cyberdeltaplan nodig, concludeert Seijlhouwer. Maar waarschijnlijk is er, net als bij de Deltawerken destijds, een ramp nodig om in actie te komen.

Science editor Jos Wassink

Do you have a question or comment about this article?

j.w.wassink@tudelft.nl

Comments are closed.