Education

Designweek Hongkong als springplank

Het grootste designevenement ter wereld, de ‘Business of Design­week’ in Hongkong, draaide dit jaar grotendeels om Nederlandse ontwerpers. De TU was prominent aanwezig.

Industrieel ontwerpers, modeontwerpers, architecten; uit alle takken van de designindustrie waren mensen afgereisd naar Hongkong, waar van 8 tot 13 december ‘s werelds grootste designevenement plaatsvond.
Nederland was dit jaar officieel eregast. Zo’n driehonderd Nederlanders togen in het kielzog van staatsecretaris Frank Heemskerk van economische zaken naar Hongkong. Onder hen bekende namen als architect Winy Maas, ontwerper Marcel Wanders en lingerieontwerpster Marlies Dekkers. Ze hopen voet aan de grond krijgen in China.
“De TU was samen met de branche­organisaties de penvoerder van de Nederlandse delegatie”, vertelt prof.dr.ir. Daan van Eijk van Indus­trieel Ontwerpen. Dat is volgens hem zo gekomen doordat de IO’er zelf al vier jaar een sterke band heeft met de Hongkong Polytechnic University, die nauw betrokken is bij het evenement. Als blijk van waardering voor zijn werk, kreeg Van Eijk van zijn Chinese collega’s een gasthoogleraarschap aangeboden.
De TU was prominent aanwezig. Zo gaf collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg een lezing en presenteerde prof.dr. Wubbo Ockels van Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek zijn Superbus-concept.
Ook Bouwkunde was present. De faculteit organiseerde in de aanloop naar het congres een workshop ‘Hongkong Fantasy’. Daarin moesten zestig Nederlandse en Chinese bouwkundestudenten een ontwerp bedenken voor een duurzamer Hongkong.
“Met onze inzet hopen we kansen te creëren voor Delftse alumni”, zegt Van Eijk. “Veel afgestudeerden willen kantoren openen in China. Door een teamspeler te zijn op het wereldtoneel kunnen we hen goede perspectieven bieden. Hongkong is een springplank. De komende jaren willen we ons gaan richten op Sjanghai en Beijing.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.