Met een 3D-printer kun je tegenwoordig je eigen vuurwapen printen. De Amerikaanse anarchistische organisatie Defense Distributed vuurde eerder deze maand een kogel af met een plastic pistool.
“Of wij ook vuurwapens printen? Haha, dat vroeg Powned ons laatst ook al”, zegt Jan Verschoor van 3Delft, een Delftse spin-off die gespecialiseerd is in 3D printen. “We hebben overwogen om er een te maken, maar de politie raadde het ons af en de bedrijven die ons de printers leveren, willen ook niet met het wapen geassocieerd worden.”
De blauwdruk voor het wapen, dat uit zestien hardplastic onderdelen bestaat, is door een wikiproject van Defense Distributed tot stand gekomen en was een tijd lang gratis te downloaden. De Amerikaanse autoriteiten hebben daar nu een stokje voor gestoken.
Wie nu zijn eigen blaffer wil bouwen, komt terecht bij een groot logo van het Department of State en de boodschap dat de overheid de zich de informatie tot nader order heeft toegeëigend. Logisch, want hoewel je in de Verenigde Staten op elke straathoek een wapen kunt kopen, zijn die wapens voorzien van een serienummer en worden je antecedenten enigszins nagetrokken. Bij de doe-het-zelf printwapens ontbreekt elke vorm van controle.
Verschoor had het ontwerp al gezien en bestudeerd. “We wilden het printen om te laten zien wat je er zoal mee kunt, om dan vervolgens eventueel de politie te waarschuwen voor de risico’s. Maar ik acht het waarschijnlijker dat we tot de slotsom waren gekomen dat het wel meevalt met de gevaren.”
Hoewel Defense Distributed succesvol een kogel heeft afgevuurd, is volgens Verschoor de kans groot dat het wapen in je hand ontploft. “Ik heb weinig vertrouwen in het ontwerp. Zo’n klein plastic loopje; dat is bizar onnauwkeurig. En de eigenschappen van het materiaal, een met uv-licht uitgeharde epoxy, zijn ook belabberd. Het materiaal kan de hoge druk niet goed aan en het oppervlak is te ruw.”
Verschoor zegt desgevraagd dat hij het een en ander van wapens af weet. “Ik ben geen wapenexpert, maar ik heb bij de Nationale Reserve gezeten. Ik weet hoe die dingen in elkaar zitten. Als je toch echt een wapen wilt maken, kun je beter een stuk buis en nog wat onderdelen bij de bouwmarkt kopen en daarmee aan de gang gaan.”
De technologie om met metaal te printen dendert ook voort. Is dit geen gevaarlijke ontwikkeling? Over een tijdje kunnen mensen misschien hun eigen wapenfabriek beginnen in de garage. “Het klopt dat je steeds beter met metaal kunt printen”, zegt Verschoor. “Maar je zult altijd te maken hebben met thermische vervormingen van het materiaal. Die wapens zullen daardoor veel nabewerking nodig hebben. Zoveel nabewerking, dat het gunstiger zal zijn om op een andere manier aan je wapen te komen.”
Comments are closed.