Met gebruikt toiletpapier kun je nog best wat leuks doen. Dat bewijst een waterschap in Noord-Holland. Het wint toiletpapier uit rioolwater en maakt er bioplastics van, aldus Technisch Weekblad.
De rioolwaterzuiveringsinstallatie van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Zuidoost-Beemster is sinds begin deze maand voorzien van een grote zeefinstallatie. De filters vangen toiletpapier uit het rioolwater voordat het de zuiveringsinstallatie instroomt. Met de cellulose in de pulp maakt het bedrijf bioplastic.
“Cellulose terugwinnen is interessant”, zegt hoogleraar waterzuivering prof.dr.ir. Mark van Loosdrecht desgevraagd. “Er zijn allerlei toepassingen denkbaar. Behalve als grondstof in de industriële biotechnologie, waarbij je er onder meer bioplastic of bio-ethanol van maakt, kun je het materiaal gebruiken als vezel in de bouwindustrie. En je kunt er nieuw toiletpapier van maken. Hygiënisch is dat helemaal verantwoord. Toch zal nieuw toiletpapier waarschijnlijk geen succes zijn op de markt. Wat uiteindelijk het meest interessante product is, zal de toekomst uitwijzen. Wanneer voldoende zuiveringsinstallaties cellulose gaan terugwinnen, ontstaat er een significante afvalwater-cellulose markt.”
Pionier in het terugwinnen van toiletpapier is promovendus Chris Ruiken, van de sectie milieubiotechnologie (Technische Natuurwetenschappen). Al in 2008 begon hij hier mee te experimenteren. Hij heeft een pilot plant opgezet bij een waterzuiveringsinstallatie bij Blaricum.
De techniek klinkt vrij simpel. Maar volgens Ruiken is het toch een kunst om het papier weg te vissen. “Je moet zorgen voor exact het juiste water-verval en druk en de mazen moeten natuurlijk van het goede formaat zijn.”
De zeven kosten flink wat geld. “Het is financieel interessant om het systeem toe te passen wanneer je nieuwe zuiveringsinstallaties bouwt of bestaande installaties uitbreidt. Dit laatste was het geval in Zuidoost-Beemster. Je integreert het wegvangen van cellulose dan in je zuiveringsproces. Dat is dan je grootste winst.” De bacteriën hoeven de cellulose uit het water niet meer af te breken. Daardoor kunnen sommige installaties af met een voorbezinktank minder.
Volgens Ruiken is nog een ander waterzuiveringsinstallatie bezig filters te installeren; die van Aarle-Rixtel in Noord-Brabant. “Er is een beweging op gang aan het komen. Daar ben ik erg blij mee. Als voldoende installaties op deze manier gaan werken, zijn er op termijn business cases te bedenken waarbij de pulp geld oplevert. Nu kost het nog geld om een vuilverwerkingsbedrijf de pulp op te laten halen. Straks halen ze het misschien wel gratis op en nog later betalen ze er wellicht voor. Het is zaak om goede producten te bedenken die je van het materiaal kunt maken.”
Volgens Technisch Weekblad kijkt men in Leeuwarden of de pulp teverwerken is in asfalt.
Comments are closed.