Education

DeltaSync in New York Times

Over gebrek aan belangstelling heeft DeltaSync niet te klagen.  Het spin-off-bedrijf van de TU dat drijvende woningen en steden ontwerpt, werkt momenteel samen met Public Domain Architecten aan een drijvend expositie- en ontvangstgebouw in de Rotterdamse Rijnhaven.

Behalve de Nederlandse media is dat ook de New York Times niet ontgaan. “Nederlanders staan bekend om de innovatieve wijze waarop ze met overstromingsgevaar omgaan. Niet gek dus dat ze er nu drijvende steden ontwerpen”, aldus de aanvang van het artikel dat dinsdag (27 oktober) in de NYT verscheen.

Kun je wat meer vertellen over afgelopen zaterdag?
“De finale vond plaats op de Nationale Gezondheidsbeurs in Utrecht. De zestien beste sudoku’ers waren uitgenodigd na voorrondes in De Telegraaf en op internet. Vier mensen gingen door naar de finale, van wie de drie beste puzzelaars naar het wereldkampioenschap mogen. In de finale moesten we twee puzzels oplossen en de snelste, degene die allebei de puzzels af had, was de winnaar.”

Het wereldkampioenschap is in Slowakije. Lukt dat wel met je studie?
“Ik hoop het. Ik heb er eerlijk gezegd nog niet naar gekeken. Maar ik denk het wel. Op donderdag vertrekken we en op maandag komen we weer terug. Die paar dagen moeten wel te doen zijn. Ik heb gelukkig geen tentamens in die periode.”

Hoe bereid je je voor op zo’n wedstrijd?
“Ik bereid me niet echt voor. Ik kon het altijd al. Bij de voorrondes ben je natuurlijk al druk aan het puzzelen en vorig jaar heb ik ook meegedaan aan het WK. Dan ben je echt twee dagen aan puzzelen, dus dan heb je elke soort puzzel wel zo’n beetje gehad. Al hebben ze op het WK iedere keer nieuwe puzzels, maar die zijn dan natuurlijk voor iedereen nieuw.”

Hoe was het WK vorig jaar in India?
“Het viel me mee. Ik dacht dat er allemaal nerdjes waren die de hele dag zaten te puzzelen. Dat was ook wel zo, maar met het Nederlandse team was het heel gezellig. We zaten in een luxe resort aan het strand. Heerlijk! Het was fantastisch verzorgd. Ook het eten. Het grootste gedeelte van de dag zaten we wel in een zaal te puzzelen, maar ’s avonds gingen we met alle Nederlanders en Duitsers biertjes drinken op het strand.”

Wat verwacht je van het WK in Slowakije?
“Mijn doel is om beter te presteren dan vorig jaar. Winnen doen we denk ik toch niet, maar dat maakt het alleen maar gezelliger. Het is heel leuk, ik ga echt voor de gezelligheid. Ik heb trouwens nog nooit van Žilina gehoord, dus we zien het wel.”

Hoe lang puzzel je al?
“Eerlijk gezegd vond ik sudoku een beetje saai, ik vond andere puzzels veel leuker. Al zijn ze op het WK altijd wel leuker. Op vakantie kreeg ik wel eens van die puzzelboekjes van mijn moeder en mijn vriendje had een keer een boekje met sudoku’s. Toen zei hij: ‘Je bent zo snel. Je moet je eens opgeven voor een wedstrijd.’ Dus dat heb ik gedaan en dat gratis reizen is natuurlijk hartstikke leuk…”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.