Education

Delftse wildwaterkampioenen halen nationale titel

Zowel freestyle kajakker Casper van Kalmthout als slalomkanoër Robert Bouten haalde afgelopen weekend de nationale titel binnen. Dat gebeurde tijdens een groots kajakevenement op de Olympische wedstrijdbaan in Zoetermeer.

Voor Van Kalmthout, die onlangs zijn bachelor bij Techniek, Bestuur en Management afrondde, was het zijn vijfde nationale titel op rij. Vorig jaar kostte het hem meer moeite dan anders, maar dit keer leek het een fluitje van een cent. In de eindscore had de baliemedewerker van sport en cultuur een dubbel aantal punten ten opzichte van de nummer twee. “Het liep gewoon lekker en bij mijn concurrenten niet”, luidde zijn nuchtere verklaring. “Ik was net terug van de White Water Grand Prix in Canada. Daar heb ik zoveel op het water gezeten dat ik mij behoorlijk fit voelde. Vorig jaar had ik een gescheurd spiertje in mijn onderarm, waardoor het een stuk stroever ging. Nu had ik kracht en energie genoeg voor de moeilijkere trucjes op het water.” 

Een dag later veroverde ook slalomkanoër Robert Bouten de nationale titel. Dat deed hij eerder al vijfmaal in de jaren 2005 tot en met 2009. De reeks werd in 2010 onderbroken toen hij de eer moest laten aan Bas Wesselink. Zondag pakte hij zijn titel terug. “Mijn eerste run ging meteen goed, dat was een lekkere start. De tweede ging wat minder, maar uiteindelijk heb ik overtuigend gewonnen.”

Daarmee troefde Bouten, die vanwege de voorbereiding op de Olympische Spelen van 2012 zijn studie werktuigbouwkunde op een laag pitje heeft gezet, zijn concurrenten Robin Knuivers (tweede) en Bas Wesselink (derde) af. Overigens had hij wel de meevaller dat een andere titelkandidaat, Maarten Hermans, op het appel ontbrak vanwege diens eindexamen. Nerveus zei Bouten niet te zijn geweest. “Ik had wel wat spanning, maar ik ben blij dat het weer gelukt is.”

Binnenkort reist hij af naar het Spaanse Seu d’Urgell, waar van 9 tot 12 juni het EK plaatsheeft. “Ik heb nog nooit een EK-finale gehaald, dus dat wordt wel eens tijd”, aldus Bouten die zich drie jaar geleden wel al eens plaatste voor de finale tijdens de Olympische Spelen in Beijing.

De universiteit had in januari 2011 betaald parkeren willen invoeren, maar dat wordt nu op zijn vroegst een jaar later. Reden is dat de nieuwe verkeerwethouder Milène Junius (CDA) opnieuw wil overleggen over de gevolgen van het betaald parkeren voor de directe omgeving van de campus.

Daarvoor was het nodig dat de TU het verzoek tot onttrekking van delen van het TU-terrein aan de openbare weg introk. Volgens Dick Gütlich van TU-vastgoed had de gemeente anders binnen afzienbare tijd een beslissing moeten nemen.

Maar wethouder Junius is daar nog niet aan toe. Ze wil eerst onderzoeken of er in omliggende wijken maatregelen genomen moeten worden, zodat die straks niet overspoeld worden door TU-medewerkers op zoek naar een gratis parkeerplaats.

Gütlich is niet blij met de nieuwe ontwikkeling. “We willen in 2011 samen met Duwo een bouwaanvraag indienen voor duizend studentenwoningen op parkeerplaatsen in TU-midden. Die parkeerplaatsen moeten van de gemeente gecompenseerd worden. Daarbij moeten extra parkeerplaatsen aangelegd worden voor de nieuwe woningen.”

Omdat er weinig ruimte is op de campus is het volgens de TU nodig parkeergarages te bouwen. Maar daar moet de automobilist dan wel aan mee betalen.

Het is nog onzeker of de bouw van studentenwoningen vertraging gaat oplopen. Overigens is de start daarvan niet alleen van de invoering van betaald parkeren afhankelijk. De TU en Duwo wachten met smart op de milieu effect rapportage (mer) voor TU Noord, waar vele studentenwoningen worden gebouwd. De uitkomst van die mer kan invloed hebben op de bouwplannen in het naastgelegen TU Midden.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.