Campus

Delftse roeiers scoren op WK

Eremetaal voor drie Delftse roeiers op het WK in Linz. Vier Nederlandse boten met Delftse inbreng voldeden aan de internationale kwalificatie-eisen voor de Spelen van 2020.

Ook Laila Youssifou van DSRV Laga, die in de skiff (eenpersoonsboot) plaatsnam, sloot het WK af met een uitstekend humeur. (Foto: Merijn Soeters)

Twee jaar geleden twijfelde Ellen Hogerwerf of ze zich voor een derde keer drie jaar lang helemaal moest toeleggen op dat ene doel: Olympisch eremetaal. “De eerste keer ging ik naar de Spelen ‘om het mee te maken’”, vertelde ze aan Delta, “de tweede keer om voor de medaille te gaan. Dat laatste viel tegen in Rio. Een derde keer ga ik alleen als ik er vertrouwen in heb dat ik een medaillekans heb. Ik weet nu wat je ervoor moet doen en ken de valkuilen.”


Blijkbaar heeft ze dat vertrouwen, want de inmiddels 30-jarige roeister van Proteus heeft haar zinnen toch weer op een (derde) deelname aan de Spelen gezet. “Ik geloof in deze ploeg”, verklaarde ze in juni op roeien.nl, “We zijn met een grote groep, iedereen moet er hard voor werken om in de beste boot te blijven, maar dat motiveert enorm. Hierdoor trekken we elkaar omhoog.”


Samen met drie jonge toptalenten maakt de ervaren Hogerwerf indruk in de vier-zonder. Na het goud op het EK in Luzern, drie maanden geleden, roeide het kwartet afgelopen weekend op het WK in het Oostenrijkse Linz achter Australië naar een tweede plaats. Dat belooft veel voor Tokyo 2020.


Dat belooft veel voor Tokyo 2020


Haar clubgenote Roos de Jong leverde eveneens een topprestatie door in de dubbeltwee met Lisa Scheenaard achter Nieuw-Zeeland en Roemenië naar een derde plaats te roeien. De prestaties van beide boten waren volgens de internationale normen toereikend voor Olympische deelname.


De derde roeier van Proteus-huize die op het WK eremetaal veroverde was Bart Lukkes. Hij won brons in de niet-olympische lichte dubbelvier.


Ook Laila Youssifou van DSRV Laga, die in de skiff (eenpersoonsboot) plaatsnam, en haar clubgenoot Amos Keijser, in de dubbeltwee, sloten het WK af met een uitstekend humeur. Met hun respectievelijke tweede en eerste plaats in de B-finale voldeden zij aan de internationale kwalificatienorm voor de Olympische Spelen.


Om daadwerkelijk aan de start te mogen verschijnen in Japan, moeten beide boten nog wel voldoen aan de eisen van het NOC*NSF tijdens het EK 2020 of een van de wereldbekerwedstrijden van volgend jaar.


Jimmy Tigges / Redacteur Sport

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.