Campus

Delftse klanken – Dansbare electropop

Unieke, energetische muziek. Dat is wat het drietal Kids never lie wil produceren. Experimenteren met synthesizers, samples en effecten. Het drietal, bestaande uit TU-studenten Tom Timmerman en Mark Roth plus oude schoolvriend Job Oberman, wordt beïnvloed door jaren-tachtigbands als New Order en de aartsvaders van de electro, Kraftwerk.

Maar ook door nieuwe Engelse bands, haast Timmerman te zeggen.

Tot nu toe waren ze aardig succesvol op enkele (lokale) bandwedstrijden. Jury’s waren onder de indruk van hun ‘mix van dance, techno en jaren-tachtigpop’. In mei verscheen de debuut- EP ‘1618’, een verwijzing naar de gulden snede. Timmerman: “We wilden graag een beetje mysterieus getal als titel. 1618 is ook het jaar waarin alle wetten over planeetbanen werden opgeschreven. Twee van de vier nummers hebben een spacy thema.”

Begin 2008 begonnen ze in Goes als scholieren te spelen in de trant van een Britpopbandje. “Zo’n typisch Engels gitaarbandje. We kochten een synthesizer en waren er meteen aan verknocht. We schaften een elektrisch drumstel aan en gingen steeds meer de electropop-kant op.” De nieuw ingeslagen weg eiste een passende bandnaam. Een lange brainstorm­avond werd belegd. “We kwamen er niet uit, totdat in de kast van Jobs broer ons oog viel op een snijplank om T-shirts mee te bedrukken. Daar stond op ‘kids never lie’. Het is ook een strofe uit een nummer van LCD Soundsystem, ook wel een voorbeeld voor ons.”

Ambities? “Kijken wat op ons pad komt. We zijn alle drie gemotiveerd om er serieus werk van te maken, maar we willen ook gewoon veel lol hebben met elkaar. We hopen wel op wat meer landelijke bekendheid.”
Op 27 augustus staan ze in Delft op Westerpop. “Ons grootste optreden tot nu toe. We staan als vierde act geprogrammeerd, een perfecte tijd.”

www.kidsneverlie.nl

Het kabinet wil zo in die twee jaar achttien miljoen euro bezuinigen. Studentenvakbond VSSD vindt het ‘onacceptabel dat een land met een zelf benoemde kenniseconomie besparingen probeert te realiseren die de student direct raken’. Gewezen wordt op de eerdere verhoging van het collegegeld. De VSSD stelt dat tegelijk de kosten voor huur en levensonderhoud stijgen. Hoger onderwijs zou weer iets voor de elite worden.

De VSSD roept studenten op om 22 september naar het Plein in Den Haag te komen. De Landelijke Studentenvakbond houdt dan met het Interstedelijk Studenten Overleg, de vereniging van universiteiten en de HBO-raad een hoorcollege waar prominenten pleiten tegen de regeringsplannen.
Collegelid Paul Rullmann vindt het ‘niet de hoogste prioriteit’ om de bevriezing van de studiefinanciering als speerpunt van de actie uit te kiezen. Veel erger vindt hij de dreigende grote bezuinigingen voor het hoger onderwijs en onderzoek. “Tekorten zullen zich op allerlei terreinen manifesteren. Ik vind dat we het over die brede agenda moeten hebben. Bijvoorbeeld over het feit dat het kabinet keer op keer het belang van de kenniseconomie en academisch ondernemerschap benadrukt, maar er intussen genoegen mee neemt dat Nederland op het gebied van onderwijs, kennis en innovatie afzakt naar een gemiddelde plaats op de Oeso-ranglijst. Dat terwijl de ons omringende landen – Duitsland, Frankrijk – wel fors investeren.”

De studentenraad (sr) is bezorgd. Volgens de studentenvertegenwoordigers is bevriezing, na het verhoogde collegegeld en het betalen voor een tweede studie, weer een maatregel die het onderwijs minder toegankelijk maakt. Net als Rullmann wijst de sr op de investeringen in de ons omringende landen en de ambities van het kabinet op het vlak van hoger opgeleiden en een vitale kenniseconomie. De raad steunt de actieoproep van de VSSD.  

www.studentendemonstratie.nl

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.