Education

Delftse brace genomineerd voor sportinnovatieprijs

De externe enkelband Exo-L van Delftenaar Marcel Fleuren behoorde tot de drie genomineerden voor de nationale sportinnovatieprijs. De prijs ging op 10 oktober naar YOU-FO, een ringwerpspel.


Niet eerder waren er zoveel inzendingen voor sportinnovaties. De vijfkoppige jury beoordeelde de 66 inzendingen op prestatie, vitaliteit en marktpotentie en kwam tot drie nominaties: het YOU-FO werpspel, de Exo-L enkelbrace en de SmartTeams led-hesjes.


Bas Ruyssenaars, ontwikkelaar van het werpspel, won naast de 5000 euro grote prijs ook ondersteuning en advies voor de verdere ontwikkeling naar een marktklaar product.

 

YOU.FO


Creatief ondernemer Bas Ruyssenaars ontwikkelde YOU.FO in samenwerking met InnoSportNL, Sports and Technology en de Hogeschool Arnhem en Nijmegen voor Lichamelijke Opvoeding, met steun van NOC*NSF.


De jury van de Nationale Sport Innovatie Prijs roemde het ontwerp om zijn lef en ambitie om een totaal nieuw sport/speelconcept op de markt te brengen. Het spelconcept is uniek en innovatief door de verschillende mogelijkheden in spelvormen en door de vrijheid om YOU.FO te spelen in diverse omgevingen.

 

Exo-L


Het Exo-ligament is een externe enkelband die bescherming biedt tegen zwikken met behoud van bewegingsvrijheid, anders dan bij een brace of tape. Het bedrijf van alumnus Marcel Fleuren is een Delftse spin-off. Door middel van een 3D-scan en 3D-print vormt de Exo-L een verlengstuk van het lichaam. De band wordt niet aangespannen bij normale sportbewegingen, maar pas als de enkel dreigt te verzwikken. 

SmartTeams


De slimme hesjes van SmartTeams maken elke training van een teamsport intensiever, uitdagender en leuker. De trainer bepaalt met een simpele interface op zijn smartphone bij welke spelers de hesjes oplichten en van welke niet. Zo kan hij dynamische teams vormen, teams aanpassen en rollen verdelen terwijl de oefeningen lopen. Spelers leren op deze manier goed om zich heen te kijken, concentratie te houden, snel te schakelen en zich bewust te worden van hun rol en de taken die daar bij horen.   


De Lage Landen sportinnovatieprijs is een initiatief van Sports and Technology, InnoSportNL en Arko Sporst Media, en valt sinds vorig jaar onder het Nationale Sportinnovatie Platform. Juryvoorzitter was dit jaar onze Delftse rector Karel Luyben.


Na een gap-year jaar was 2013 de vijfde keer dat de innovatieprijs werd uitgereikt. Eerdere winnaars waren de Twinkeltegel (2011), het trainingszwaard Mblades (2010), Descol sportvloer met ledlijnen (2009), Muscle-Fit interactieve bokswand (2008).

 

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.