Education

Dekker wil lerarenregister voor hoger onderwijs

Misschien moet er ook voor het hoger onderwijs een register van bevoegde docenten komen, overweegt VVD-staatssecretaris Sander Dekker. Daar kan het volgende kabinet eens naar kijken.

Dekker zei dat gisteren in de Eerste Kamer, waar hij zijn lerarenregister voor het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo verdedigde. Net als bijvoorbeeld artsen en advocaten zouden leraren zich moeten bijscholen om bevoegd te blijven.

Het hoger onderwijs kwam zijdelings ter sprake. Het idee van een lerarenregister verdient daar “ook zeker aandacht”, hield Dekker de senatoren voor. Het volgende kabinet kan “de mogelijkheid en wenselijkheid van een eventueel register in het hoger onderwijs” verkennen.

Baan
Het idee achter het register is dat docenten cursussen volgen om hun kennis en vaardigheden op peil te houden: doen ze het niet, dan verliezen ze hun bevoegdheid. Op termijn kunnen ze hun baan verliezen.

De Tweede Kamer is akkoord met de plannen, maar veel leraren verzetten zich . Een petitie van ‘Leraren in actie’ is 29 duizend keer ondertekend. De actievoerders vrezen dat het register ‘van bovenaf’ wordt opgelegd en dat leraren er zelf weinig over te zeggen hebben.

Omgekeerd zien werkgevers beren op de weg: wat moeten ze met onbevoegde leraren als die geen les meer mogen geven? En zijn er genoeg bevoegde leraren om alle lessen te verzorgen?

Dekker heeft de invoering van het register alvast een jaar uitgesteld omdat de voorbereiding langer duurt dan hij dacht. Hij wil geen valse start maken, zei hij gisteren. Pas in 2027 kan het serieuze gevolgen krijgen als docenten zich niet bijscholen.

Zelfspot
Zijn eigen VVD had de vraag over het hoger onderwijs gesteld. Misschien zou het register juist daar als eerste moeten worden ingevoerd, overwoog senator Jan Anthonie Bruijn, zelf hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Met enige zelfspot merkte hij op: “Als het om bijvoorbeeld didactiek en communicatie gaat, is dat onderhoud bij docenten in het hoger onderwijs vaak rudimentair, zoals u ook aan deze inbreng kunt merken.”

Het register zelf is er al jaren, maar de meeste leraren schrijven zich niet in. Ze kennen het niet of zien er de meerwaarde niet van. Daarom wil het kabinet de registratie verplichtstellen.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.