Education

Deeltijdgids voor diehards

Wie ondanks de langstudeerboete en het soms hoge collegegeld nog aan een deeltijdstudie durft te beginnen, kan in het hbo het best terecht bij de Katholieke Pabo in Zwolle. In het wo is de Open Universiteit de beste optie volgens de Keuzegids.


De vandaag verschenen Keuzegids voor deeltijd- en duale studies is misschien wel de laatste editie die verschijnt, vrezen de samenstellers van het Centrum Hoger Onderwijs Informatie in Leiden. Het aantal deeltijdopleidingen liep al terug en ook de kwaliteit liet meer te wensen over. Maar pas echt crisis wordt het als de langstudeerboete ook onverkort voor de deeltijders gaat gelden.De kabinetsmaatregelen wierpen hun schaduw vooruit: in het hbo bleek de instroom in september met twintig procent te zijn gedaald, en bij de reguliere universiteiten halveerde deze in twee jaar tijd. En nog meer deeltijdopleidingen sluiten hun deuren: de Universiteit van Amsterdam met alle sociale studies, Groningen met psychologie en Utrecht en Tilburg met hun rechtenopleidingen.De diehards die desondanks op zoek zijn naar een goede deeltijdstudie kunnen in het hbo het best bij de kleine, specialistische hogescholen terecht, stelt de Keuzegids. Onbetwist nummer één volgens accreditatieoordelen én de studenten die de Nationale Studentenenquête invulden, is de Katholieke Pabo in Zwolle. Die wordt op gepaste afstand gevolgd door nog drie katholieke en een christelijke lerarenopleiding.Van de grotere hogescholen hebben de deeltijdstudies van Saxion de beste papieren, met de Hanzehogeschool Groningen en Avans er kort achteraan.Bij de ‘gewone’ universiteiten is alleen het deeltijdaanbod bij rechten, psychologie en enkele talen nog behoorlijk. Toch is de Open Universiteit volgens de Keuzegids de beste optie, al zie je daar vanwege het afstandsonderwijs minder medestudenten.

 

Hoe kunst, marketing en wetenschap opeens mooi kunnen samenvallen. De Delftse Levende Etalagedag mag drie jaar geleden bedacht zijn om Delftse ondernemers met elkaar in contact te brengen én ze op kunstzinnige wijze een zetje in de rug te geven qua presentatie aan het publiek; als je zoiets in Delft organiseert kun je niet om wetenschap heen. En zo stonden de aan de TU ontwikkelde stormparaplu’s van Senz vorig jaar in de openingsact van het festival op de Markt. “Studenten haken vanzelf aan bij het evenement”, zegt mede-organisator Anita Boone. Is het niet als één van de bijna 150 acteurs in een etalage of mobiele theateract, dan wel als medewerker in één van de talloze deelnemende zaken. 

En dat is ook de bedoeling. Sterker nog: Boone hoopt dat veel studenten zich aanmelden om mee te doen aan de komende Levende Etalagedag. Onder hen gouden ideeën genoeg, tenslotte. “Ze kunnen meedoen als promotor van hun eigen uitvinding”, zegt Boone. “Of gewoon iets doen met bier – dat is tenslotte goudblond. Al presenteren ze een evenement à la ‘Te land, ter zee, en in de lucht’; alles mag. Je voelt je meteen een filmster. Die aandacht is zo heerlijk!”

Aanmelden kan zelfs nog tot een dag voor het evenement. “Als ze het maar zelf organiseren; wij bieden alleen een podium. We kunnen natuurlijk wel helpen, en we coördineren de locaties. We doen er alles aan om dromen waar te maken.” Al was het maar haar eigen, om als ‘Het Meisje met de Rode Hoed’ van Vermeer in de etalage te zitten. “Een idee van Elize Zwerver van Elize Kledingvondsten, die het evenement drie jaar geleden bedacht. Zij keek naar me, en zei: Jij bént gewoon dat meisje!”

Dat helpen gaat trouwens behoorlijk ver: sommige etalages zijn blijvend veranderd sinds voorgaande Etalagedagen. “We willen winkeliers laten zien dat etalages letterlijk hun raam naar buiten zijn. Laat zien wat je in huis hebt! De man van de Fietsdienst, die ons ook dit jaar weer helpt met zijn fietstaxi (eh, Gouden Koets), rijdt er sindsdien stukken verzorgder bij.”

Hoewel dit jaar – net als in voorgaande jaren – een inspiratielunch werd gehouden voor de beste matches tussen winkel en artiest, ontstaan veel van die matches spontaan. “Stonden ze vorig jaar opeens te mozaïeken”, lacht Boone. “Een megamatch van ondernemers, buurtbewoners, kunstenaars en zo’n 75 bezoekers die een tegelplateau maakten op een dichtgetimmerde etalage.” 

Geen sterallures? Achter de schermen meedoen kan ook. Met de fotowedstrijd bijvoorbeeld. “Dat is moeilijker dan je denkt, met die spiegelende etalageruiten”, denkt Boone. De winnende foto krijgt 250 euro. Of je wandelt gewoon als bezoeker door de stad, ook leuk. Binnen het thema worden stapels activiteiten gehouden. Gouden Bergen bijvoorbeeld: speciale kortingen en bijzondere ervaringen om klanten te lokken. Of Gouden Kansen, waarbij (freelance) ondernemers zich in het Meisjeshuis kunnen presenteren op de arbeidsmarkt. Er is een fotoshoot voor eindelijk die mooie, zakelijke foto, een schrijver die zich richt op sollicitatiebrieven en een visitekaartjesontwerper. Natuurlijk hoort bij zo’n thema ook blingbling, in muziek en mode. “Lekker fout in goud”, hoopt Boone. Even stoppen bij Marcel en Ruud Bloembinders (‘Zing het met bloemen’) nog, en je hebt behalve een gouden middag, meteen een gouden tip voor het volgende jaar.

Meedoen? Meld je aan via www.delftselevendeetalagedag.nl of bel naar 06-22766228.

Delftse Levende Etalagedag, op zaterdag 9 april van 13.00 tot 17.00 uur. Toegang gratis. www.delftselevendeetalagedag.nl

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.