Opinion

‘Debat over Doel te emotioneel’

Een besluit over het al dan niet sluiten van de oudste Belgische kerncentrales in Doel moet gebaseerd zijn op een nuchtere afweging tussen risico en voordelen, vindt Wim Uyttenhove. Hij promoveerde deze week bij het reactorinstituut van de TU Delft.

Uyttenhove neemt stelling tegen het idee dat de 40 jaar oude centrales dicht zouden moeten vanwege het voorzorgsprincipe. Voorstanders daarvan vinden dat de exploitant van de kerncentrale eerst moet bewijzen dat het in bedrijf houden ervan geen schade aan mens of milieu veroorzaakt. Uyttenhove is het daar niet mee eens. “Dat zou je dan ook moeten bewijzen voor de nieuwere centrales Doel 3 en 4. En ook voor de chemische industrie in het gebied”, stelt hij. Alleen voor de oudere centrales het ‘voorzorgsprincipe’ in stelling brengen vindt hij onterecht.

In plaats daarvan zou een besluit over het openhouden van Doel 1 en 2, en ook van de zuidelijk gelegen centrale Tihange 1, gebaseerd moeten zijn op een afweging tussen risico en voordelen. Het Nuclear Energy Agency (NEA) heeft in 2012 een onderzoek gedaan naar het langer openhouden van de 3 centrales. Daar zou volgens de uitbater Electrabel 1,2 miljard aan investeringen mee gemoeid zijn. Volgens het NEA is renovatie daarmee goedkoper dan nieuwbouw mits de centrale meer dan 75-80 % van de tijd in bedrijf is. Historisch was dat ongeveer 85 % van de tijd. Uyttenhove benadrukt het belang van de haalbaarheid van een toekomstige ‘operation factor’ van 75-80 %. Pakt dat veel lager uit, dan was sluiting en vervanging goedkoper geweest. Bovendien berokkent een eventuele daling in beschikbaarheid van de oudste kerncentrales ook schade aan het imago van betrouwbare kernenergie.

Uyttenhove, die zijn promotieonderzoek aan de TU Delft combineerde met een baan als ingenieur in de Belgische nucleaire industrie, is een voorstander van heldere onpartijdige communicatie over (nucleaire) veiligheid. Zo wijst hij er op dat het veelbesproken reactorvat nog nooit de oorzaak is geweest van ongevallen. “Incidenten hebben vaak andere oorzaken”, zegt hij.

Zijn nieuwe carrière is consultancy en communicatie over veiligheid in de nucleaire industrie en daarbuiten. Hij doet dat vanuit zijn bedrijf The Binding Energy dat hij in oktober vorig jaar begon.

Uyttenhove promoveerde op 4 januari 2016 op het proefschrift Reactivity Monitoring of Accelerator-Driven Nuclear Reactor Systems bij promotor prof.dr.ir. Tim van der Hagen (faculteit Technische Natuurwetenschappen).

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.