Campus

De topdrukte

Een tip voor studenten die bij de Centrale Studenten Administratie (CSA) snel iets gedaan willen krijgen: blijf vriendelijk en sla niet met de vuist op de balie.

Simon Huisman, CSA-medewerker: ,,Er zijn studenten die hier binnenkomen met het bevel: ik wil vandaag nog een verklaring dat ik hier ingeschreven sta. Bij zo’n arrogante houding staan mijn haren direct overeind en heb ik niet echt zin om hard te lopen.”

Beter werkt: is het wellicht mogelijk nu een inschrijvingsverklaring te krijgen? Ik vertrek morgen onverwacht naar Frankrijk. Huisman: ,,Dan zal ik mijn uiterste best doen om dat voor elkaar te krijgen.”

Zeker in de piekperiode juni, juli en augustus is het raadzaam voorzichtig met de medewerkers van de CSA om te gaan. In de periode dat bijna heel Nederland op vakantie is, werkt de CSA op topsnelheid. Voor 1 september moeten alle inschrijvingen van eerste- en ouderejaars door de twaalf vaste CSA-medewerkers en vijf vakantiekrachten verwerkt zijn.

Dit veroorzaakt geen problemen tenzij de overheid een spaak in het planningswiel van de CSA steekt. Zoals dit jaar weer gebeurde. Huisman: ,,De Tweede Kamer heeft de hinderlijke gewoonte om vlak voor de zomervakantie allerlei nieuwe wetten aan te nemen.” Zeker de onderwijsinstellingen worden nogal eens geconfronteerd met deze last-minute wetgeving. Ook dit jaar werden de hoogte van het collegegeld en nieuwe voorwaarden voor inschrijving pas eind mei bekend.

Eerst nadat daar duidelijkheid over was gekomen, konden de inschrijvingsformulieren worden gedrukt en het toelichtingsboekje samengesteld. Huisman: ,,Dit betekende dat half juni alles de deur uit kon en de inschrijvingen pas vanaf juli binnenstroomden. Door twee keer over te werken met vier mensen is het ons gelukt bij te blijven.”

Het ‘stampwerk’, het invoeren van de gegevens in de computer, wordt door vakantiekrachten gedaan. Huisman: ,,De vaste medewerkers controleren of de gegevens kloppen en of ze goed zijn ingevoerd.”

Bij de controle dit jaar viel op dat veel eerstejaars het te hoge collegebedrag van 3300 gulden hadden aangestreept. Huisman: ,,Eigenlijk hebben zij onze toelichting te goed gelezen. Hierin staat dat je alleen in aanmerking komt voor het lagere bedrag van 2400 gulden als je een verklaring kunt overleggen dat je recht hebt op studiefinanciering. Eerstejaars kunnen dat echter niet omdat zij die verklaring pas krijgen als zij ingeschreven staan. Om die reden hadden wij voor hen een uitzondering gemaakt. Alleen stond dat niet expliciet in het toelichtingsboekje. Alle eerstejaars die deze fout hebben gemaakt hebben wij een brief gestuurd en het bedrag is gecorrigeerd.”

Overigens heeft het CSA door het teruglopend aantal studenten niet minder werk gekregen. Huisman: ,,Integendeel, wij krijgen er steeds meer werk bij. De bestuursbeurs is bijvoorbeeld onzeverantwoordelijkheid geworden. Vroeger kregen de studenten met een bestuursfunctie een verlening van de inschrijvingsduur. Dat was eenvoudig te regelen. Een bestuursbeurs is veel meer werk. Er moet nagegaan worden bij welke vereniging iemand gewerkt heeft en hoe lang. Daarnaast hebben wij nu ook de financiële verantwoordelijkheid. Nu moeten wij ervoor zorgen dat iedere maand het geld op hun rekening staat. We hebben dus meer werk aan minder studenten.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.