Campus

De Starter: CrossGuard

CrossGuard, het bedrijf van industrieel ontwerper en TU-docent Maarten Kamphuis (34) en zijn compagnon Youval Kuipers (33), draait om zwaardvechten.

CrossGuard, het bedrijf van industrieel ontwerper en TU-docent Maarten Kamphuis (34) en zijn compagnon Youval Kuipers (33), draait om zwaardvechten. (Foto: Marcel Krijger)

Een vrij nieuwe sport, bevestigt Kamphuis. En dat betekent: een markt die nog volledig veroverd kan worden. Kamphuis gaf de aanzet tot zijn bedrijf onbedoeld al in 2010, toen hij afstudeerde op een zwaard aan de faculteit Industrieel Ontwerpen. “Het frustreerde me dat er zo weinig te vinden was op het gebied van beweeglijkheid en veiligheid in de martial arts.” Dus ontwierp hij een zwaard dat realistisch én veilig was, en sleepte er onder andere de prijs voor Beste Afstudeerder van de TU mee in de wacht.


ProGauntlet handschoen

“Mijn compagnon Youval ontmoette ik tijdens mijn afstudeeronderzoek; een klik op het eerste gezicht. We zochten een handschoen die je goed beschermt tegen het zwaard, en je tegelijkertijd niet beperkt in je bewegingen. Ken je het gezegde: ‘Het beste moment om een boom te planten, was honderd jaar geleden. Het op één na beste moment is nu’?” Ze sprongen in het diepe en ontwierpen hem zelf. Schreven een afstudeerproject uit voor de TU om de boel te starten, lanceerden in 2013 een crowdfundingactie en vertrokken in 2014 naar YesDelft. Een jaar later hadden ze investeerders te pakken. “Het is aantrekkelijk dat wij als zwaardvechters een sterke binding hebben met de markt.” Maar het is meer dan dat: hun ProGauntlet, een ontwerp voor een zwaardvechthandschoen die veilig en comfortabel is, lijkt ook geschikt voor andere markten. Defensie, bijvoorbeeld. Of de spoorbouw, offshore-industrie en hockey.


Ontwerpers gezocht

Dit jaar verschijnt de bètaserie, en Kamphuis en compagnon verdienen er ondertussen een acceptabele boterham aan. Hebben zelfs werknemers in dienst. “En we zoeken hard naar nieuwe ontwerpers. Dat investeerders nu feitelijk ons salaris betalen, maakt de druk groot om nu snel met een succesvol product op de proppen te komen. Daar komt een hoop bij kijken. Biomechanica bijvoorbeeld, want hoe beweegt een hand en hoeveel kan hij hebben? En ergonomie, want elke hand is anders. En dan zit je nog met de productie, een combinatie van 3D-printen en gieten, zodat we relatief goedkoop maatwerk kunnen leveren. Mijn tijdelijk tachtig-urige werkweek heb ik inmiddels wel teruggebracht tot een slordige veertig uur. Daarin houd ik me voornamelijk bezig met ontwerpen; Youval is ‘director of All Other Stuff’.”


De les: ga ervoor

Is meteen een les voor aankomende ondernemers, denkt Kamphuis. “Alles duurt altijd langer dan je verwacht, dus zorg er wel voor dat je onderneming echt je passie is. Houd het leuk voor jezelf door de balans eromheen te bewaren en de juiste mensen om je heen te verzamelen. En bovenal: vraag niet tevéél advies. Experts spreken elkaar nog weleens tegen. Op een gegeven moment moet je er gewoon voor durven gaan.”


progauntlet.nl

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.