Campus

De Starter: Clinical Graphics

Ook het grootste technologische hoogstandje kan niet aansluiten bij de vraag. Een stevige les voor Peter Krekel van Clinical Graphics.

(Foto: Marcel Krijger)

Al breng je het grootste technologische hoogstandje op de markt, als het niet aansluit bij de vraag, moet je al je kaarten opnieuw inzetten. Een stevige les voor oud-student technische informatica en directeur Peter Krekel van startup Clinical Graphics.


Aan succes geen gebrek. Medisch simulatiebedrijf Clinical Graphics heeft zojuist, na vijf jaar bestaan, de tot nu toe enige concurrent overwonnen. Krekel meldt het alsof het de normaalste zaak van de wereld is. “We groeien nog steeds uit eigen omzet.”


De voornaamste bezigheid van zijn bedrijf: MRI- en CT-scans van gewrichtsaandoeningen vertalen naar interactieve 3D-rapporten, om artsen vervolgens te adviseren over de oorzaak van het ziektebeeld of operatiemogelijkheden. “Nadat ik afstudeerde aan de TU op het voorspellen van bewegingsvrijheid in gewrichten op basis van scans, stond ik tijdens mijn promotie vier jaar tussen de artsen in het Leids Universitair Medisch Centrum. Ik moest er niet aan denken dat het onderzoek daarna in een kast zou verdwijnen.”


XP versus hightech

Het duurde wel even voordat Krekel voet aan de grond kreeg. “Aanvankelijk ontwikkelde mijn bedrijf een softwareprogramma voor ziekenhuizen, waarmee artsen zelf scans zelf konden transformeren naar 3D-simulaties. Dat bleek een beetje veel gevraagd: hun pc’s draaiden nog op Windows XP. Stond ik daar, met mijn hightech programma.” Een groter probleem was zijn aanname dat artsen de software zelf wel konden gebruiken. “Die hebben daar helemaal de tijd niet voor.”


Krekel besloot het over een andere boeg te gooien, en zo ontstond de huidige internetdienst van Clinical Graphics. Daarin kunnen artsen hun scans uploaden, en het bedrijf transformeert ze tot 3D-simulatie.


Privéklinieken, doorgaans stukken beter geoutilleerd dan standaard ziekenhuizen, toonden zich het ideale segment. En aangezien er daarvan veel meer zijn in Engeland dan in Nederland, zat zijn meeste business in eerste instantie daar. Inmiddels opereert Clinical Graphics over de hele wereld. “En dan nog loop je tegen problemen aan. De internetverbindingen in Zuid-Afrika zijn bijvoorbeeld niet zo snel en betrouwbaar als de onze. Upload dan je scans maar eens.”


Toch: met al die lessen begin je niks zonder een goed team. Misschien nog wel het lastigst aan het hele ondernemen, constateert Krekel. “We zijn continu op zoek naar goede programmeurs. We verstrekken veel afstudeeropdrachten, zorgen voor stageplekken… Maar het is specialistisch werk. En we werken alleen met de allerbesten.”


Nu de concurrentie verslagen is, heeft Krekel nog maar één doel voor ogen: “Ik wil dat Clinical Graphics de norm wordt voor het behandelen van patiënten met gewrichtsaandoeningen.” Dat is snel, verwacht hij. “Als ik één les heb geleerd, dan is het dat je moet proberen om elke dag een beslissing te nemen. Niets is zo schadelijk voor je bedrijf als dingen voor je uitschuiven.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.