Opinion

De soap van de bezoldiging

Collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg heeft in 2010 waarschijnlijk wéér meer verdiend dan de Balkenendenorm, vermoedt LST-student en SP-lid Geert Roekaerts. Hij kijkt al uit naar de krantenkoppen en de onverschilligheid van het TU-bestuur.

Dat meldde Raymond Hartman van Facilitair Management en Vastgoed (FMVG) woensdag. Hier en daar ondervonden getroffenen volgens hem nog wel hinder van de watervloed. “Maar echte problemen zijn er niet meer.”

Door de hevige regenval in de nacht van zondag op maandag en op maandagochtend kampten de meeste faculteiten met wateroverlast. Industrieel Ontwerpen leek het ergst getroffen.

“Mijnheer, u kunt weer terug naar huis hoor”, meldde de portier bij Industrieel Ontwerpen. De weinige waterbestendige medewerkers of studenten die het weer trotseerden om naar IO te komen, kwamen voor een gesloten deur te staan. De hele centrale hal van de faculteit stond blank.

Riool vol
“We streven er naar om om twaalf uur te openen”, vervolgde de portier. In de hal probeerden schoonmakers met waterzuigers en trekkers grote plassen water weg te werken. Maar de putjes in de hal waren tot de nok gevuld. “Het riool zit vol”, aldus een loodgieter die met spoed was geroepen om te komen helpen. “Alle faculteiten pompen maar het water kan niet weg.” In de loop van de ochtend bleek dat IO de hele dag gesloten zou blijven.

Aula
Ook de kantine in de Aula was ‘s ochtends dicht. “Water met veel blubber en vuil is door putten in de keuken omhoog gekomen”, zei een schoonmaker van CSU. “We hebben wel 300 á 400 liter water weggezogen. Zometeen moet ik naar natuurkunde en civiele techniek, daar zijn de kelders ondergelopen.”

Technische natuurkunde
Bij technische natuurkunde waren schoonmakers al sinds zeven uur ’s ochtends water aan het zuigen in de kelders. Op sommige plekken in de B-vleugel stond het water enkele decimeters hoog, meldde een medewerker van de afdeling ‘Service’ van de faculteit weten.

Apparatuur
Schade aan apparatuur en meetopstellingen leek mee te vallen. Een promovendus en een masterstudent van de afdeling Quantum Transport stonden de schade te inventariseren met om hen heen hier en daar opgestapelde natte kartonnen dozen . “Haha”, lachte de promovendus. “Hier stonden geen decimeters water. Hooguit een paar centimeter. Maar dat kan toch heel vervelend zijn. Er staat hier heel dure apparatuur. Maar het valt gelukkig mee.”

Bij het begin van collegejaar 2010/2011 kwam naar buiten dat de voorzitter van het bestuur van de TU Delft, Dirk Jan van den Berg, meer dan Balkenende had verdiend. ‘TU bestuur negeert Balkenende-norm’ klonk het in een lokale Delftse krant. 

En dat terwijl er in 2007 was afgesproken met minister Plasterk dat de nieuwe collegevoorzitter niet boven deze norm zou verdienen, nadat deze had gedreigd de gehele raad van toezicht te schorsen.

Het moge duidelijk zijn dat de raad van toezicht niet onder de indruk was. ‘TU Delft gekort vanwege topsalaris bestuurder’ las ik een maandje later in een landelijke krant. Na Kamervragen van de SP ondernam de nieuwe staatssecretaris van onderwijs Halbe Zijlstra actie. Hij vorderde 19 duizend euro terug van de universiteit, precies het bedrag wat de voorzitter van bestuur teveel betaald had gekregen. “Ik ben niet overtuigd van nut en noodzaak van de salarisverhoging die in 2009 is doorgevoerd. Deze verhoging is juist in deze tijd maatschappelijk niet goed uit te leggen”, zo onderbouwde Zijlstra zijn beslissing. Probleem opgelost zou je denken. Een paar maanden later lees ik echter in Delta: ‘TU Delft: de volksvertegenwoordiging negeren is arrogant’. De universiteit blijkt opgedraaid te zijn voor de 19 duizend euro. Van den Berg blijft vrolijk grootverdienen en weigert het geld terug te storten.

19 duizend euro op een begroting van 558 miljoen, waarom al deze commotie zou je kunnen denken? Het klopt dat het kwantitatief niet zoveel geld is, maar wie denkt dat de kosten bij 19 duizend euro blijven, komt bedrogen uit. Natuurlijk moet dat geld terugbetaald worden aan het Rijk, maar dat is niet wat ik bedoel. Er is maar weinig dat zoveel politiek draagvlak creëert als een topbestuurder die loonsverhoging krijgt in tijden van bezuinigingen. Het college van bestuur kan op geen efficiëntere manier van de TU een bezuinigingsdoelwit maken. Stel dat ik naar een reclamebureau zou gaan met 19 duizend euro en ik zou een negatieve campagne willen beginnen tegen de TU, dan zou ik lang niet zoveel schade kunnen berokkenen. En waarvoor doen we dit? Zodat één man een keertje extra op skivakantie kan, in een auto kan rijden met meer extra’s of een boot kan kopen? De studenten, onderzoekers en medewerkers komen er maar slecht af in deze deal.

Maar dit was toch allemaal vorig jaar? Het is nu toch over? Waarom praten we hier nog over? Nou, het grappige is dat onze grote leider in 2010 met grote waarschijnlijkheid ook meer heeft verdiend dan de Balkenendenorm. Deze zomer komt zoals gebruikelijk het jaarverslag uit en dan kunnen we weer van start: Kamervragen, verontwaardiging en onverschilligheid van het bestuur. Ik kijk al uit naar de krantenkoppen!

Geert Roekaerts, student life science & technology en Rood-lid( jong in de SP).

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.