Campus

De Melkkoe – Parkeerwachter

Zonder parkeerwachter geen parkeergarage. Maar wat doet een parkeerwachter precies en welke eisen worden er aan hem gesteld? “Ik móest mijn studieboeken meenemen.”

Hij was aan het surfen op internet, op zoek naar een bijbaan. “Kom maar langs”, deelden ze John Steenbergen (26, student bouwkunde) mee, toen hij contact zocht. “Het sollicitatiegesprek was heel officieel. Ik dacht nog: ‘wat is dít voor een baan?’” Eenmaal aangenomen bleek het mee te vallen. “Ik kreeg te horen dat ik genoeg tijd zou overhouden om te studeren. Ik móest zelfs mijn studieboeken meenemen.”
De nieuwsgierigheid is gewekt. Hoe ziet zo’n werk- en studiedag eruit? Steenbergen draait vaak middagdiensten, van 14.00 tot 22.00 uur. Hij houdt de parkeergarage in de gaten via camera’s, wijst bezoekers naar de uitgang en loopt regelmatig een rondje door de garage. “Vooral om deze schoon te houden.” Druk krijgt hij het pas als er iets mis gaat. “Je hebt wel eens van die dagen. Storing bij de in- en uitrit, een parkeerautomaat die het niet doet. Je moet dan gewoon rustig blijven.”
Dat rustig blijven helpt niet altijd. “De parkeerautomaat beneden was stuk, maar een bezoeker had absoluut geen zin om naar boven te lopen. ‘U kunt wachten tot hij is gemaakt’, gaf ik hem als alternatief. Maar ook daar voelde hij niets voor. Nou ja, toen liet ik hem maar gaan zonder dat hij betaald had.” Steenbergen draait zijn diensten alleen, net als zijn collega’s. Communicatie gaat via een schriftje. “Daarin schrijven we bijvoorbeeld wanneer er iets grappigs op de camera is gebeurd. Een vrouw kreeg eens de slagboom op haar hoofd. ‘Kijk even op de beelden op dat en dat tijdstip’, schrijf ik dan.”
In parkeergarages worden de kunsten van chauffeurs vaak goed op de proef gesteld door krappe bochten en steile hellingen. “Er gaat geen dienst voorbij of er rijdt wel iemand tegen het betonblok bij de uitgang aan.” Steenbergen zit dán op de eerste rij voor een analyse. Hij ontdekte iets grappigs. “Vrouwen schaven er rustig langs en hebben het nauwelijks door. Mannen zijn wilder, horen ook dat de deur indeukt en rijden vervolgens plankgas weg. Alsof ze zich schamen. Lachen is dat.” Man of vrouw, voor Steenbergen zijn het altijd welkome momenten als er iets voorvalt. Even ontspannen, zo tussen het studeren door.

Bijbaan: Parkeerwachter
Verdiensten:
€8,30 per uur
Opvallend:
Krijgt betaald om te studeren

Naam: Drs. Tristan van Leeuwen (26)
Promotor: Dr. Wim Mulder (Civiele Techniek en Geowetenschappen, afdeling technische geofysica)
Onderwerp: Echoscopie van de aarde
Tussenstand: Driekwart achter de rug

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.