Campus

De kracht van seks

Het is vrijdagavond, jij en je lief hebben weinig te doen en Filmhuis Lumen vertoont een kunstzinnig verantwoorde erotische film. Niet zo moeilijk wat je moet doen, toch?

Er is een reden dat een pornozender als Dusk (want geef toe; ook jullie hebben digitale tv) zo succesvol is. Man of vrouw, jong of oud; de kracht van seks zit ‘m in de subtiliteit. In de suggestie. Hoe spannend je je vertrouwde internetsites zo af en toe ook vindt.

Dat snapte de Tsjechische regisseur Gustav Machaty´ in 1929 al, toen hij de zwijgende film ‘Erotikon’ maakte. Het verhaal op zich is weinig bijzonder; een clichématig melodrama. Soap, bijna. Het plattelandsmeisje Andrea (de Sloveense actrice Ita Rina) valt als een blok voor charmeur en man van de wereld George. Ze raakt zwanger van hem, maar hij verdwijnt net zo snel uit haar leven als hij gekomen is. Daarop besluit Andrea haar dorp te verlaten. Dan gaat alles mis: ze krijgt een miskraam en wordt aangerand. Gelukkig is daar grote held Jean, die haar redt uit de armen van de verkrachter en daarbij ernstig gewond raakt. Tegen zoveel heldendom is Andrea niet opgewassen, en ze trouwen. George is in de tussentijd nog niet gesetteld, en houdt er een riskante affaire op na met een getrouwde vrouw. Zoals je kunt voorspellen ontmoeten Andrea en George elkaar weer. En je raadt het al: ze zijn nog steeds verliefd op elkaar.

Geen verhaal om heel erg warm van te worden, zou je zeggen. Toch is het een filmklassieker geworden. Schijn bedriegt namelijk, dankzij het camerawerk van Václav Vich. In de liefdesscène aan het begin van de film toont hij alleen het opgewonden, gloeiende gezicht van Andrea, wiebelige opnames vanuit haar gezichtspunt en uiteindelijk twee waterdruppels op het raam die samenvloeien. Spannend, zelfs als je anno 2010 op elk moment van de dag elke vorm van seks tot je beschikking hebt. Maar ja, Vich weet dan ook zelfs een kus op een vingertop erotisch te brengen, belooft Filmhuis Lumen. Dat maakt dit schijnbaar dunne verhaal toch nog een poëtische vertelling – maar dan (bijna) zonder tekst. Dat wordt nog eens versterkt door de muziek van het Praagse vierkoppige Icon Orchestra, dat live bij de vertoning in Filmhuis Lumen aanwezig is. Laat je trouwens niet misleiden door dat woordje ‘orkest’, want behalve viool, accordeon, saxofoon en piano, gooit het orkest er ook punk, jazz en alternatieve geluiden tegenaan. Over de perfecte date met je lief gesproken.

Leuk detail (om meteen maar in de strijd te gooien tijdens die date): Machaty´ was met – het tot 1990 trouwens verloren gewaande – ‘Erotikon’ niet alleen zijn tijd ver vooruit, hij was een paar jaar na de verschijning van de film ook nog eens de veroorzaker van een gigantisch schandaal. Zijn productie
‘Ekstase’ vertoonde een volledig naakte Heddy Lamarr. Resultaat: een ban door het Vaticaan voor Machaty´, en eeuwige roem voor Lamarr – toen amper twintig jaar. Het kan verkeren. Seks, muziek en roem: mooier kun je het weekend niet beginnen.

‘Erotikon’, Op vrijdag 1 oktober om 20.00 uur in Filmhuis Lumen. Toegang € 12,-, inclusief welkomstdrankje.

Medezeggenschap van studenten kan een stuk beter, vindt D66-parlementariër Boris van der Ham. Hij bedacht een amendement op de nieuwe wet op het hoger onderwijs: bij vergaderingen van het college van bestuur zou voortaan altijd een student mogen aanschuiven. Die kan dan zorgen voor een soepele samenwerking tussen bestuur een medezeggenschap. “Ik hoor hierover uit Groningen positieve verhalen”, vertelde hij zijn collega’s. Want daar is dat al geregeld.

Bespottelijk, vond voorzitter Sijbolt Noorda van universiteitenvereniging VSNU. “Binnenkort zal er bij elke vergadering van de ministerraad een kamerlid aanwezig zijn”, parodieerde hij dit idee. “Advocaten krijgen toegang tot de raadkamer van de rechtbank. Geen artsenoverleg meer zonder een vertegenwoordiger van een patiëntenvereniging.”

Ook Plasterk ontraadde het amendement. “Dan lopen bestuur en medezeggenschap door elkaar en het is juist de bedoeling om deze van elkaar te scheiden.” Maar alle linkse partijen, inclusief Plasterks PvdA, stemden voor het amendement van Van der Ham en kregen steun van regeringspartij CDA en Rita Verdonk.

Waar kwam die kamermeerderheid vandaan? “We hebben er volgens mij niet lang over gediscussieerd”, zegt CDA-kamerlid Jan Jacob van Dijk. “Op dat moment werden er allerlei amendementen tegelijk behandeld en het leek aardig wat ze in Groningen deden.”

Maar de Eerste Kamer heeft bedenkingen. De senatoren van CDA en PvdA willen van Plasterk weten hoe het zit met de aanwezigheid van een student bij bestuursvergaderingen. Hoe valt die te rijmen met het uitgangspunt van de wet, namelijk de scheiding tussen bestuur en medezeggenschap? Zelfs de Socialistische Partij stelt daar vragen over en ook de VVD – in de Tweede Kamer al tegen – heeft bedenkingen.

In Groningen ligt het dan ook anders. Er zit inderdaad een student bij elke collegevergadering, maar niet als glijmiddel tussen bestuur en medezeggenschap: de student is afgevaardigde van de universiteitsraad en wordt geflankeerd door de voorzitter daarvan. Bovendien houdt het Groningse college ‘voorbereidende vergaderingen’ en ‘portefeuillehoudersvergaderingen’, waarbij de student en de raadsvoorzitter niet welkom zijn. 

“Toen ik dat hoorde dacht ik: had me dat wat eerder verteld”, zegt CDA’er Van Dijk. “Dan had ik er misschien genuanceerder over gedacht. Hoe dan ook is het voor mij niet het belangrijkste punt uit de wet.”

Plasterk moet de wet verdedigen, maar wat kan hij antwoorden op de vragen van de Eerste Kamer? Zelf was hij tegen. Hooguit kan hij beweren dat het amendement in de praktijk weinig kwaad kan, als studenten wel bij ‘collegevergaderingen’ mogen zitten, maar niet bij een ‘voorbereidend overleg’.

Rest de vraag of studenten daar veel mee opschieten.

 

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.