Opinion

De coassistent

‘Je bent trainee, wat leuk! En wat studeer je dan?’ Grrr. Ik wil bij dezen even duidelijk maken dat alle managementtrainees die je tegenkomt afgestudeerd zijn.

Onder wie een aantal in twee studies.  Enkelen hadden in hun eerste jaar ook al flink wat werkervaring en iedereen heeft een assessmentdag met intelligentietests, presentaties en communicatieworkshops doorstaan. Het managementtraineeship houdt in dat je drie keer een jaar lang een project doet op verschillende afdelingen. Daarnaast volg je trainingen in onder andere projectmanagement en communicatie. Je functiecompetenties waarop je wordt afgerekend zijn dezelfde als die van een projectleider. 


Blijkbaar kunnen we de inhoud van het managementtraineeship echter niet altijd even goed overbrengen. Naaste collega’s merken dat je je werk goed doet, uitdagingen zoekt en betrouwbaar bent. TU-breed denkt men nog steeds dat je stage loopt. Toen ik laatst mijn werkplek binnenliep, verzocht de bewaking me vriendelijk het gebouw te verlaten omdat de library nog niet open was. Voor studenten dus. Aan de ene kant ontzettend vleiend (alhoewel het in Delft helaas niet meteen betekent dat mensen je jonger schatten dan 28) en aan de andere kant frustrerend. Als jonge hond op de werkplek wil je heel veel, je wilt je bewijzen en je hebt eerder moeite met nee zeggen dan met overwerken. Daarnaast ben je echter nog steeds nieuw, je maakt fouten en hebt zeker nog niet de routine van een doorgewinterde professional. Ook heb je veel vrijheden als trainee. Er worden je heel veel kansen aangereikt en het enige wat je hoeft te doen is ze te grijpen. 


De TU investeert in je in de vorm van een selectieprocedure, coördinator en trainingen. Maar de kans bestaat dat je na drie jaar weer net zo makkelijk op straat staat. Je wordt niet opgeleid tot een bepaalde functie maar moet na drie jaar verschillende projecten gewoon ergens solliciteren. Zo voelt het inderdaad als een snuffelstage. En dat is jammer. Jammer voor de TU die goede werknemers nodig heeft en jammer voor trainees die een leuke werkplek willen. 


Gelukkig werd bij de aanmelding voor de traineeshipreünie naast allerlei trivia ook om een salarisindicatie gevraagd. En wat blijkt? Trainees gaan vaak een succesvolle goedbetaalde carrière tegemoet. Al is dit is meestal niet op de TU. 

De tijd dat FOM-fysici in alle rust onbegrijpelijke experimenten deden in de bossen rond Utrecht loopt ten einde. Na de bekendmaking van de voorgenomen verhuizing van de stichting fundamenteel onderzoek der materie (FOM) naar de campus van de TU/e is er nu het strategisch plan dat de richting aangeeft voor het onderzoek in de komende vijf jaar.

Het plan noemt vijf speerpunten: het bedrijven van topfysica; meer samenwerking met bedrijfsleven en technologiesector; focus op duurzame energie; meer vrouwen in de natuurkunde en toegang blijven verschaffen tot grote internationale onderzoeksfaciliteiten.

FOM heeft de ambitie om in Eindhoven een ‘breed nationaal instituut voor funderend energieonderzoek’ op te zetten, dat voorkomt uit het huidige FOM-instituut Rijnhuizen. Een aantal focusgroepen daarvan zullen bij andere universiteiten ondergebracht worden. Daarnaast wil FOM een start maken met het YES!-programma dat beurzen vertrekt aan jonge veelbelovende energieonderzoekers.

Het plan ‘Topfysica midden in de wereld’ werd afgelopen dinsdag 6 juli uitgebracht door de Raad van Bestuur van FOM en het Gebiedsbestuur Natuurkunde van NWO, samen aangeduid als FOM/N. Het rapport is te downloaden vanaf de FOM-site.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.