Campus

Culture shock

Wat vinden buitenlandse studenten raar aan ons? En wat valt ze op aan Nederlandse gebruiken en gewoontes? Dr.

Juan Keymer, assistent-professor Technische Natuurwetenschappen, moleculaire biofysica, Chili

Gezeten in zijn stamkroeg ’t Cloister (Het Klooster), aan de Vlamingstraat, spreekt dr. Juan Keymer zijn verbazing uit over de eetgewoonten van Nederlanders. Waarom gaan Nederlanders altijd tegelijkertijd lunchen? “Dan kom je in de kantine en moet je met zijn allen in de rij staan! Gekheid!”

De Chileen haalt een artikel van een BBC-journalist uit zijn binnenzak, waarin een dergelijk fenomeen bij de Zwitsers wordt aangekaart. Waar is een te grote punctualiteit goed voor, is de strekking van de kop. De retorische vraag is Keymer uit het hart gegrepen. Elke dag, op hetzelfde tijdstip, zijn alle kantoren en kamers leeg en alle liften overvol: lunchtijd. Waarom toch? In Zwitserland, het land waar geen horloge een seconde achterloopt en geen trein een seconde te laat is, drinkt ook iedereen exact op dezelfde tijd koffie. ‘Maar als je nou eens geen trek in koffie hebt op dat tijdstip?’, citeert Keymer de vraag van de schrijver aan een Zwitserse collega. ‘Wat als je op een andere tijd trek in koffie hebt of hongerig bent?’ ‘Dan zou ik in mijn eentje zitten’, antwoord de Zwitser, ‘en niemand hebben om mee te praten.’

Keymer kan er niet over uit. Gelukkig kent Nederland ook zijn mooie kanten. Zoals een café met Belgische bieren, waar hij zich nog maar eens tegoed doet aan een ferme slok van zijn Vlaamse Trappist. (JT)

(Foto: Hans Stakelbeek/FMAX)

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.