Campus

Culture Shock

Wat vinden buitenlandse studenten raar aan ons? En wat valt ze op aan Nederlandse gebruiken en gewoontes? Jaime López uit Ecuador, masterstudent bouwkunde.Nederlanders gaan vreemd om met eten, vindt Jaime López.

“Jullie brengen voedsel terug tot zijn primaire functie: voeden. Voor ons is de maaltijd aanleiding om samen te komen. Met elkaar genieten van het koken en van het eten. Eten heeft hier geen sociale functie. Jullie koken zo snel mogelijk, omdat je daarna weer wat anders moet doen. In Ecuador mixen we een heleboel producten. Werken we met echte ingrediënten in plaats van eten uit een pak.”
Daarnaast vindt hij het heel vreemd dat mensen hier op feestjes niet dansen. “Misschien houden Nederlanders daar niet van. Als je waar ik vandaan kom mannen en vrouwen bij elkaar brengt, zijn ze binnen een uur aan het dansen met elkaar. In Ecuador is er altijd muziek op feestjes. In Nederland praten en drinken ze alleen maar. Hier moet je echt naar specifieke dansfeesten als je wilt dansen. Ik probeer daar regelmatig naar toe te gaan, ben op bijna alle feesten van SoSalsa geweest.”
Jaime López zegt geen enkele buitenlandse student in Delft te kennen die kan zeggen dat hij een Nederlandse vriendin heeft. “Vrouwen blijven afstand houden, zelfs als je acht uur per dag op dezelfde kamer zit. Bij mannen gaat het iets gemakkelijker. Nederlanders zijn erg beleefd, maar je komt niet tot echte vriendschappen.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.