Science

Cover

A large zipper slowly unveils reality. This is the image that PhD candidate Robert Jan de Boer (MSc) chose for the cover of his thesis. He likes to depict clear insight with the clear skies that appeal to him as an aeronautical engineer and an avid yachtsman.

His PhD research dealt with the persistence of mental models – ways in which people perceive the world around them. Mental models filter perceptions so that they either fit in with existing ideas or are ignored. Mental models are the building blocks for stubbornness or ‘cognitive resistance’. “Not only making errors is human, but so is persisting in them despite contradicting experiences,” argues De Boer. “The Roman philosopher Seneca stated that to persist in an error was diabolical, but my research shows it is typically human.” Of course, people do occasionally update their view of the world. If not, we would still be living in the Stone Age. Key elements in making people reflect on their mental models are surprise (something doesn’t fit expectations) and other emotions which prioritise a perception. 



Robert Jan de Boer, ‘Seneca’s Error: An Affective Model of Cognitive Resistance’, PhD thesis supervisors Prof. Sicco Santema and Prof. Petra Badke-Schaub (IDE), 7 May 2012

A4 Midden Delfland
Een groep van elf vooraanstaande mannen uit verschillende geledingen heeft een brief gestuurd aan de Eerste en de Tweede Kamer tegen de A4 Midden-Delfland. Het doortrekken van het tracé van deze snelweg is volgens de ondertekenaars ‘een heilloze weg’. Tot de ondertekenaars behoort TU-transporthoogleraar Ingo Hansen, maar ook schrijver Maarten ’t Hart en emeritus hoogleraar economie Arnold Heertje staan ertussen. De groep denkt dat de A4 Midden-Delfland Rotterdam en Den Haag niet beter bereikbaar maakt. Uit berekeningen zou blijken dat ‘ook het verkeer op de A4 Midden-Delfland binnen de kortste keren vast komt te staan’. En dat terwijl de snelweg door luchtvervuiling en geluidsverstoring ‘ontoelaatbare schade aan mens en dier’ toebrengt. De elf hopen dat de minister de plannen voor de A4 schrapt en zo en passant een miljard euro bespaart, ‘in deze tijd van strenge bezuinigingsdiscipline een niet onprettige bijkomstigheid’.

Bètaonderwijs
Tien Nederlandse universiteiten, waaronder de TU Delft, gaan samenwerken om de kwaliteit van het academisch bètaonderwijs te verhogen. De universiteiten gaan hun kennis en ervaringen delen, om curriculumontwikkeling en professionalisering van docenten efficiënter aan te pakken. Er komen vijf disciplinaire netwerken, Innovatiecentra Academisch Bètaonderwijs genaamd, op de vakgebieden biologie, informatica, natuurkunde, scheikunde en wiskunde.

www.icab.nl

Beste afstudeerder
Zeven van de twaalf finalisten voor de titel Best Graduate van 2011, een prijs van verschillende grote werkgevers die op 20 mei wordt uitgereikt, komen van de TU Delft. Dat zijn Karen van Bentum (civiele techniek), Albertien Greijdanus (industrieel ontwerpen), Geert Mulder (luchtvaart- en ruimtevaarttechniek), Tim Vos (life science technology) en Amar Dawood, John Strien en Rien Kamman (alle drie werktuigbouwkunde). De winnaar krijgt tienduizend euro.

www.bestgraduates.nl

Doorgeslagen
De bekendste hoogleraar en boegbeeld van de TU Delft, Wubbo Ockels, vertelt in een interview met NRC Handelsblad van zaterdag 14 mei openhartig over de sfeer op de TU. Die is volgens hem samen te vatten in drie woorden: jaloezie, trucjes en achterklap. Hij heeft naar eigen zeggen geen problemen met het college van bestuur en meestal ook niet met andere hoogleraren. “De stagnatie zit op het niveau daaronder en bij de ondersteunende diensten. Ik snap dat wel. Mensen net onder de top hebben jarenlang zitten ploeteren om zelf ooit hoogleraar te kunnen worden en dan komt er opeens een BN’er op hun stoel zitten. De bureaucratie moet op het geld, contracten en andere regeltjes letten en is dus per definitie gericht op beheren en beheersen. In de cultuur van een universiteit is dat volledig doorgeslagen: ondersteunende diensten zijn aandacht vragende en energie vretende diensten. Ik zal er nooit aan wennen.” Ockels was niet bereikbaar voor verder commentaar.

Zomerfestival
Een paar honderd strandballen rollen donderdag 26 mei vanaf 13.00 uur van het dak van de TU Delft Library ter promotie van het Zomerfestival op 10 juni. Wie onderaan de juiste bal weet op te vangen, krijgt vrijkaarten. Er zijn er twintig te vergeven. Gewone kaarten kosten 10 euro in de voorverkoop en 15 euro aan de deur. Op het Zomerfestival op sport en cultuur zijn optredens van de Opposites en Balthazar. Maar er zijn ook een silent disco en een kinderprogramma.

www.zomerfestival.tudelft.nl

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.