Opinion

[Column] Laat de teugels vieren

Welkom eerstejaars studenten (a.k.a. eager young minds). Toen ik in de vorige Delta de column van Erik Huisman las, vroeg ik me na zijn laatste zin af: is dat zo? ‘Haal dat diploma en ga de wereld in, wat je er ook gaat doen.

(Foto: Sam Rentmeester)

Je wordt vanzelf jezelf.’ Het deed me denken aan wat mijn omgeving tegen mij zei toen ik tegen het einde van mijn middelbare schooltijd aanliep en niet wist wat ik wilde studeren: ‘Doe wat je leuk vindt, dan komt het vanzelf goed.’ Het klinkt allemaal prachtig, maar ik zou er graag het een en ander aan toevoegen.


Er is geen basisbeurs meer, steeds meer masteropleidingen selecteren en het studietempo moet omhoog. The pressure is on. Recent onderzoek van de Landelijke Studenten Vakbond leerde ons dat minder studenten naar het buitenland durven uit angst voor studievertraging. Natuurlijk kunnen we studenten stimuleren om minder lang over hun studie te doen, maar studeren moet wel leuk blijven. Als we te veel opjagen en drammen op meten en presteren, zitten we straks met een generatie die veel weet maar niets begrijpt. Bovendien liggen torenhoge verwachtingen op de loer. Als student heb je tegenwoordig zoveel kansen om richting te geven aan je leven. Als je dan nog niet komt waar je wilt komen, heb je dat toch alleen aan jezelf te danken? Het aantal burn-outs onder twintigers is de afgelopen jaren drastisch toegenomen. Dat is alarmerend en daar moeten we wat mee. Bovengemiddeld mag niet het nieuwe gemiddelde worden.


En ik zal nog eens wat verklappen: je wordt niet vanzelf jezelf. Studeren is een geweldige kans en het opent tal van deuren. Maar creativiteit en zinvolle reflectie vind je toch echt buiten de collegezaal. Reis naar Ecuador en oogst koffiebonen. Schrijf activistische pamfletten. Doe eens iets dat je niet op je CV kunt zetten. Probeer, faal, leer. Dat LinkedIn-profiel komt over een paar jaar wel.


Kim-Lan Jong Baw / Columnist

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.