Opinion

[Column] Boterhamcultuur

De alfa onder druk, dat is geen nieuws. Teruglopend aantal inschrijvingen, beperkt maatschappelijk nut, te duur. Talenstudies worden samengevoegd of verdwijnen helemaal uit de curricula.

Beste ypy
Ze is het al bij Royal Haskoning en misschien wordt Hilde van Duijn, in 2007 afgestudeerd bij TBM, wel ’s Nederlands Young Professional of the Year. Dat hangt mede af van het aantal stemmen via de website nuzakelijk.nl. In totaal dingen 21 carrièretijgers mee om de titel. De verkiezing is mede georganiseerd door de Intercompany Association, een samenwerkingsverband van jongerenverenigingen van grote Nederlandse bedrijven. Stemmen kan tot 24 mei. 

www.nuzakelijk.nl/ypy

Huisvibrator
Wat er gaat gebeuren met de gouden huisvibrator, wilde 3fm-dj Giel Beelen weten van de Delftse studente Mariët, dinsdagochtend in zijn radioprogramma. Mariët was aan de telefoon omdat zij zondagochtend een slapende zwerver vond in de gemeenschappelijke ruimte van haar studentenhuis aan de Oude Delft. De zwerver bleek twee strings en de gouden huisvibrator ontvreemd te hebben. “Die wordt niet meer gebruikt, denk ik”, was het weinig smakelijke antwoord van Mariët. “Die lijsten we in.” 

Langzaam racen
Erg hard zal hij waarschijnlijk niet gaan, maar het Delftse team van de Ecorunner3 verwacht wel maar liefst drieduizend kilometer af te leggen met het equivalent van een liter brandstof tijdens de Shell eco-marathon, van 26 tot 28 mei in Duitsland. Het Europese record staat op naam van een Frans team dat het presteerde om 4.896 kilometer op omgerekend een liter brandstof te rijden. Op dinsdag 19 april is de testdag voor de Nederlandse teams in de RAI in Amsterdam.

Spaghettibruggen
Een jubileum voor de spaghettibruggenbouwwedstrijd. Die vindt op 28 april voor de tiende keer plaats bij de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen. Teams van studenten, scholieren en bedrijven kunnen weer strijden om de prijs voor de sterkste en de mooiste spaghettibrug. Scholieren en bedrijven mogen hun constructies vooraf in elkaar zetten. Studenten krijgen pas op de dag zelf een opdracht, die zij in enkele uren tijd moeten uitvoeren.

www.spaghetti.tudelft.nl

Directeur
Ir. Anja Stokkers wordt per 1 juni  directeur van de dienst facilitair management en vastgoed. Stokkers studeerde bouwkunde aan de Hogeschool Zwolle en aan de TU. Zij was onder meer werkzaam bij de dienst Volkshuisvesting in Rotterdam, bij de Rijksgebouwendienst, bij Schiphol en bij Twynstra Gudde. Ook was ze directeur commercieel vastgoed bij een projectontwikkelaar. Anja Stokkers volgt Gerrit Kahlman op. 

Slinger
Hoewel niet de originele, is de slinger van Foucault toch terug in het voormalige Laboratorium voor Technische Physica der Technische Hoogeschool Delft aan het Mijnbouwplein 11. Ooit hing zo’n slinger in het trappenhuis, maar na lang zoeken is nog steeds onduidelijk waar die is gebleven. Huisvester Duwo wilde het tot 95 studentenwoningen verbouwde pand graag openen met de slinger en wist er eentje voor enkele honderden euro’s op de kop te tikken bij Jan Grashuis. Hij studeerde ooit in het pand.

Phoenixgracht
De Phoenixgracht wordt niet bevaarbaar. Het college van burgemeester en wethouders hoeft geen nader onderzoek te doen naar een plan van bewoners om van de Spoorsingel een bevaarbare gracht te maken. Technisch kan het, maar daarvoor zouden er in plaats van platte bruggen bolle bruggen moeten komen. Die ingreep zou de gemeente anderhalf miljoen euro extra kosten en vier maanden vertraging opleveren. Voor nader onderzoek hiernaar bleek in de gemeenteraad te weinig steun te zijn.

Binnenkort kan bijvoorbeeld Portugees niet meer aan de Nederlandse universiteit worden gestudeerd.

Vorige week hield Maarten Asscher, voormalig directeur Kunsten op het ministerie van OCW, een vlammend betoog tegen de verarming van de alfafaculteiten op de Nederlandse universiteiten. Heel vervelend allemaal: taal is immers de basis van beschaving en dient te allen tijde te blijven bestudeerd, aldus Asscher. Een niet onbetwistbare waarheid die volgt uit elitaire waarden en normen. Daarnaast schijnt enkel en alleen universitair Portugees onze bedrijven van de juiste babbel te voorzien in booming Brazil.

Asscher overdrijft de zaak. Het studieaanbod fluctueert al sinds er universiteiten bestaan. Krimpende studiegebieden kunnen bij economisch herstel altijd weer groeien. Belangrijker: hij vergeet dat het onze grote welvaart is die zijn geliefde wetenschap mogelijk maakt, én moreel rechtvaardigt. En daar zit `m de crux; het zijn namelijk de ingenieurs die in deze dagen de rijkdom maken. Zij zijn de motoren van onze economie. In de toekomst zijn het helaas niet de werkloze historici en filosofen die ons op het (economisch) wereldtoneel zullen houden.

Natuurlijk is er meer tussen hemel en aarde dan koopkrachtcijfers alleen. Op patat en cola wordt het ook niks, zo vatte een licht geïrriteerde Asscher het culturele doemscenario samen. De studie van taal en cultuur kan dan ook absoluut niet worden afgedaan met de inhoudsloze term ‘linkse hobby’. Waar het om gaat is dat ook cultureel geëngageerd Nederland de realiteit onder ogen moet zien. Dat het gros van onze poldergenoten nooit in de boekhandel komt en de reeds overleden Jan modaal zijn boterham nou eenmaal niet besmeert met klassieke oudheid. De realiteit dwingt ons op dit moment minder geld uit te geven. De prioriteit moet deze dagen dan ook liggen bij opleidingen waar de maatschappij naar vraagt. Techniek dus.

Als we dat doen dan blijft Nederland waar we horen. Bij de welvarendste landen ter wereld. En dan kan Asscher over een paar jaar weer gewoon het Akkadische spijkerschrift bestuderen aan de Ivoren Universiteit.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.