Minister Jet Bussemaker van OCW heeft gisteren in Voorburg de Christiaan Huygens wetenschapsprijs uitgereikt aan Bart Jansen voor het promotieonderzoek dat hij uitvoerde aan de Universiteit Utrecht. De Delftse genomineerde Stefan Wijnholds greep ernaast.
Bart Jansen promoveerde in 2013 met zijn proefschrift ‘The Power of Data Reduction: Kernels for Fundamental Graph Problems’ op een sterk in opkomst zijnde stroming binnen de complexiteitstheorie. Het gaat hier om een ‘positivistische’ toenadering op problemen die geen efficiënte algoritmische oplossing toelaten. Door een speciaal filter bezien, laten deze problemen soms een compressie toe waardoor de oplossing minder rekenkracht vereist dan gedacht.
“Met zijn werk kunnen we in de nabije toekomst berekeningen veel sneller uitvoeren. Los van de wetenschappelijk waarde, levert dat de maatschappij aanzienlijke besparingen op qua tijd, geld en effectiviteit,” aldus juryvoorzitter (en Huygensprijswinnaar 1998) Ronald Cramer. Jansens reductieregels worden breed toegepast, uiteenlopend van de berekening van de optimale route van de pakketbezorgdienst tot het onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen.
De Delftse alumnus Stefan Wijnholds was genomineerd voor de Huygensprijs vanwege zijn proefschrift ‘Fish-eye observing with Phased Array Radio Telescopes’ dat ertoe heeft geleid dat er betere beelden met de LOFAR radiotelescoop gemaakt kunnen worden. Zijn continue realtime kalibratie onderdrukt de verstoringen van de ionosfeer en zal ook bij de SKA radiotelescoop (Square Kilometre Array) toegepast worden.
De andere genomineerden waren Jacopo Urbani (On Web-scale reasoning, VU, 2013) over methoden om in zeer grote hoeveelheden veelal ongestructureerde gegevens efficiënt verbanden en patronen te detecteren en Alexandra Silva (Kleene coalgebra, Nijmegen, 2010) die zich heeft beziggehouden met theoretische informatica met toepassingen op het gebied van correctheid van software.
De Christiaan Huygens wetenschapsprijs wordt jaarlijks toegekend aan een onderzoeker die met zijn of haar promotieonderzoek een belangrijke bijdrage aan de wetenschap heeft geleverd met oog voor de maatschappelijke relevantie. Bij toerbeurt staat een van de vijf gebieden centraal die zich mede door het werk van Christiaan Huygens (1629-1695) hebben kunnen ontwikkelen: Actuariaat en econometrie, Theoretische en toegepaste natuurkunde, Ruimtewetenschappen, Informatie- en Communicatietechnologie en Economische wetenschappen.
De Christiaan Huygens Wetenschapsprijs ter waarde van 10 duizend euro wordt gesteund door European Space Agency/ESTEC, Shell, IBM, De Nederlandsche Bank en Aegon.
Comments are closed.