Education

Chipfabrikant ASML bezorgd over leenstelsel

Peter Wennink, ceo van ASML, maakt zich zorgen over de effecten van het leenstelsel. Zonder basisbeurs zullen nog minder studenten voor een technische studie kiezen, vreest hij.


Het leenstelsel is “niet zo’n goed idee”, zei Wennink vandaag op BNR Radio. Nu al studeren er in Nederland te weinig technici af om alle vacatures bij chipfabrikant ASML te vervullen. Als de basisbeurs wordt afgeschaft denkt hij dat het tekort nog groter wordt. Uit een eigen enquête zou blijken dat een derde van de bachelorstudenten dan niet meer zou doorstuderen in de master. 


Om het leed te verzachten gaat het bedrijf daarom 25 beurzen van vijfduizend euro uitreiken aan masterstudenten, kondigde Wennnk aan. Daarnaast wordt er een internationaal beurzenprogramma op poten gezet, waarmee het bedrijf niet alleen collegegeld maar ook verblijfskosten gaat betalen voor buitenlandse studenten.


ASML is niet de enige multinational die beurzen uitreikt aan getalenteerde studenten. Nu studeren steeds duurder wordt, voelen meer bedrijven zich geroepen financieel bij te springen. Elektronicabedrijf Thales bijvoorbeeld gaat tien studiebeurzen uitreiken aan vrouwelijke techniekstudenten, de Twentse ondernemer Gerard Sanderink sponsort tien studenten die na afstuderen in de regio willen blijven werken.


Studenten met een beurs zijn niet verplicht om bij ASML aan de slag te gaan. Wat de precieze voorwaarden zijn is nog niet duidelijk.
 

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.