Education

Chinezen bijna allemaal naar hoger onderwijs

Bijna alle Chinezen van de tweede generatie gaan naar het hoger onderwijs. Ze overtreffen alle andere bevolkingsgroepen, meldt het Sociaal Cultureel Planbureau.


Maar liefst 85 procent van de Chinese jongeren tussen de achttien en twintig jaar gaat naar het hoger onderwijs, aldus het SCP. Het gaat om de jongeren van de tweede generatie, die hier zijn geboren en minstens één Chinese ouder hebben. Cijfers over de eerste generatie zijn onbetrouwbaar doordat veel Chinezen hier speciaal voor de studie naartoe komen: die verstoren de data.Chinese jongeren doen het dus beter dan autochtone Nederlandse jongeren, van wie 59 procent een hbo- of wo-opleiding ging volgen. De Chinezen hebben een inhaalslag gemaakt. De migranten van vóór 1990 zijn naar verhouding lager opgeleid, terwijl de latere migranten juist beter opgeleid zijn.Chinezen die hierheen komen vergissen zich soms in het niveau van het hbo, stelt SCP. Doordat de hogescholen zich als universities afficheren, komen de studenten er soms hier pas achter dat het niet om het hoogste niveau gaat.“Voor het kind is het besef niet op een universiteit te studeren met eerverlies en schaamte omgeven”, aldus de rapporteurs. “Weinigen durven dit aan het thuisfront duidelijk te maken en blijven daarom zitten waar ze zitten, al hadden zij en hun familie een andere onderwijsloopbaan voor ogen.”

Lex Veerhuis woont in ‘Paleis Noordeinde’ op Noordeinde 1. De tweedejaars civieler woont er nu bijna een jaar. Hoewel er bij de laatste instemming vier nieuwe bewoners tegelijkertijd werden gekozen, zit er toch nog onderscheid in. De laatst ingestemde is toch de HJ. De HJ-kamer is in dit huis een soort trapkast op zolder, maar Lex heeft geluk: nummer drie zat liever op zolder dan in de grotere kamer naast de keuken waar Lex nu woont. De taken van de HJ vallen wel mee: reageren op de bel en de telefoon. Wat erger is: bij een feestje mag de HJ als laatste iets kiezen uit de verkleedkist.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.