Education

CDA-jongeren torpederen hogere rente op studieschuld

Het CDA moet zich verzetten tegen de hogere rente op studieschulden, vinden de jongeren van de partij. Dit weekend zullen ze op het partijcongres een motie indienen.

Volgens CDJA-voorzitter Lotte Schipper is er binnen de partij veel steun om de stekker uit de renteverhoging te trekken. (Foto: Dirk Hol)

Het CDA had de terugkeer van de basisbeurs in zijn partijprogramma staan, maar moest in het nieuwe kabinet water bij de wijn doen. De basisbeurs keert niet terug. In plaats daarvan krijgen eerstejaars studenten een halvering van hun collegegeld.


Duurder

Toch wordt studeren voor sommige jongeren weer iets duurder, want de rente op studieschulden gaat omhoog. Op termijn moet die hogere rente 226 miljoen euro per jaar opleveren.


De maatregel wekt wrevel bij het CDJA. Volgens voorzitter Lotte Schipper is er binnen de partij veel steun om de stekker uit die renteverhoging te trekken.


De rente op studieschulden is nu nul procent, helemaal niets dus. Het tarief is gekoppeld aan de rente die de staat betaalt op vijfjarige leningen. Dat gaat volgens het regeerakkoord veranderen in de rente op tienjarige staatsleningen, die over het algemeen iets hoger is.


Portemonnee

Dat gaan oud-studenten in hun portemonnee voelen. Het gemiddelde maandbedrag van de terugbetalers zal stijgen van 70 naar 82 euro, schat het kabinet zelf. De maatregel geldt alleen voor nieuwe studenten. Wie nu al studeert, ontspringt de dans.


De jongeren hadden hun verzet vorige maand al aangekondigd toen ze de koopkracht van studenten in kaart brachten. Studenten hebben komend jaar minder te besteden, was de uitkomst. Ook toen zeiden de jongeren dat de renteverhoging niet door mocht gaan.


HOP, Bas Belleman

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Do you have a question or comment about this article?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.