Education

CDA en PvdA: boerkaverbod aan universiteiten

Het boerkaverbod zou niet alleen voor basisscholen en middelbare scholen moeten gelden, maar ook voor universiteiten en hogescholen. Dat vinden parlementariërs Margot Kraneveldt (PvdA) en Jan Jacob van Dijk (CDA).

Tegen het ANP zei Kraneveldt: “In de klas en op het schoolplein moet open communicatie gewaarborgd zijn. Je moet elkaar recht in de ogen kunnen kijken. Dat geldt ook voor het hoger onderwijs.”

Zij botst met haar eigen minister, want Plasterk wil een uitzondering maken voor hogescholen en universiteiten. Daar studeren volwassenen en die moeten er samen uitkomen, vindt hij. De instellingen hebben bovendien genoeg mogelijkheden om de boerka zelf te verbieden, als ze daar behoefte aan hebben.

De Kamer vergadert vandaag over gezichtsbedekkende kleding in het onderwijs. Eerder hadden de hogescholen en universiteiten al laten weten dat ze geen behoefte hebben aan een verbod. “Wij kennen geen instellingen waar dit probleem speelt”, zei een woordvoerder van de HBO-raad. “En als het zich ooit heeft voorgedaan, dan is men er kennelijk in een individueel gesprek uitgekomen.”

Overigens zijn er wel instellingen die de boerka hebben verboden, zoals de Erasmus Universiteit. Aan de Vrije Universiteit zijn gezichtssluiers en naveltruitjes uit den boze.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.