Campus

Broodje aap – Mislukte truc

Een brutale gek heeft de halve wereld. Dat weet iedereen. Oók de twee studievrienden die iets te diep in het glaasje keken, vlak voor hun tentamen; ze hadden namelijk een truc.

Trucs hebben één onhebbelijkheid: meestal lukken ze, maar ze kúnnen faliekant mislukken. Geeft niks, mits je een Gemiddelde Mens voor je hebt. En vooral geen professor.

Dat laatste hadden twee studenten uit een niet nader genoemde stad even niet ingecalculeerd. Ze wisten niet beter, of ze hadden de truc der trucs ontdekt. Die avond zouden ze het op een zuipen zetten, de hele nacht doorhalen en… uiteindelijk slagen voor het tentamen dat die volgende dag op het programma stond. De kneep? De morning after zouden ze zich telefonisch afmelden voor het tentamen, met het excuus dat ze een lekke band hadden.
Yeah, right. Daar trapte de conciërge op de middelbare school al niet in. Waar, maar op de universiteit lopen natuurlijk alleen maar volwassen mensen, dat snappen docenten ook wel. Dus toen de jongens zich de volgende ochtend in brakke toestand afmeldden onder het mom van hun slimme smoes, stemde hun docent ermee in dat ze het tentamen de volgende dag mochten inhalen. Het studentenleven kan zo makkelijk zijn…

Die avond stortten de studievrienden zich op hun boeken. Liters koffie paraat en niets anders omhanden dan elkaar en de tentamenstof. Kat in het bakkie.
Met zelfverzekerde glimlach, voorbereid op alles, stapten ze de volgende ochtend het tentamenlokaal binnen. De docent zat al te wachten. Hij had één voorwaarde: de studenten moesten in aparte lokalen plaatsnemen. Daar kregen ze de tentamenvragen. Vraag één was tien punten waard en een makkie voor de studiebollen. Vol goede moed begonnen ze aan de tweede en laatste vraag; goed voor negentig punten. De zogenaamde tienduizend-dollarvraag. In hun gescheiden lokalen vielen de studenten bijna gelijktijdig van hun stoelen. Achter een vetgedrukte ‘2’, lazen ze: ‘Welke band?’

Docenten – veel van hen waren nooit vies van een stevig staaltje humor. Het klinkt zo mooi, dat het wel waar moet zijn, zou je denken. Maar… nee. Tenminste, geen docent heeft nog openbaar toegegeven een vergelijkbaar geintje uitgehaald te hebben, en evenmin zijn er studenten te vinden. Toch is dit één van de meest beroemde broodje-aapverhalen uit de studentenwereld. Theoretisch is het immers mogelijk; hertentamenstof bestaat zelden uit dezelfde vragen als het oorspronkelijke tentamen. Naast vragen over de tentamenstof, mogen er bovendien altijd inzichtvragen gesteld worden. Geen onmogelijke legende om alsnog tot waarheid te maken, dus. Al vraagt ook dat het nodige inzicht; je moet er toch niet aan denken dat het ooit een tentamen openhartchirurgie zou betreffen en de geslaagde studenten aan jouw ziekenhuisbed staan later. 

Dit is de laatste aflevering van Broodje Aap. Na de herfstvakantie komt op deze plek een serie over bachelorprojecten van IO’ers.

The number of Dutch university students following academic programs abroad has risen slightly, from 2.4 to 2.5 percent. Approximately 14,722 (2.5 percent) Dutch university students study abroad, which is well below the EU average of 2.9 percent. The United Kingdom (UK) is currently the most popular study destination for Dutch students. In 2006, 50 Dutch students studied in the UK, one year later that figure rose to 803 students, and in 2008 to 1,154 students.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.