Campus

Bouwen voor Ghana

Je kunt natuurlijk gewoon gaan feesten als je je dertiende lustrum viert, maar het kan ook anders. Bij roeivereniging Proteus-Eretes steken studenten dit jaar de handen uit de mouwen om een school in Ghana te bouwen.


Ze wilden natuurlijk graag wat voor het goede doel doen, maar alleen maar geld inzamelen – zoals vorige keer voor de Hartstichting – dat was het eigenlijk net niet. ‘Dan gaan we toch gewoon een school bouwen?’ opperde iemand bij de lustrumcommissie min of meer voor de grap.


“Die grap is nu realiteit geworden”, zegt tweedejaars civiel Femke van Overstraten Kruijsse (20). Een groep van achttien studenten gaat in november drie maanden naar Ghana om onderwijsgebouwen voor driehonderd leerlingen neer te zetten. Ze werken daarbij samen met de stichting BigStep, een ontwikkelingsorganisatie met directe banden in Ghana.


“BigStep was heel enthousiast”, zegt Sylvie Dorn (21), derdejaars bouwkunde. “Als studenten bouwkunde en civiele techniek hopen we net iets meer te weten dan de gemiddelde timmerman en omdat we met een grote groep zijn, kun je meer doen”, zegt Van Overstraten Kruijsse.

Dat dacht BigStep ook. Een dorp in de buurt van New Abirem in het binnenland van Ghana had behoefte aan schoolgebouwen. Wat te denken van een garage om auto’s te leren repareren, een machinehal voor hout- en metaalbewerking, een ict-lokaal, een winkeltje, een keuken voor een koksopleiding, en gebouwen voor een naai- en een schildersopleiding?


De studenten kozen voor de garage, de machinehal, twee theorielokalen met opslag en een soort aula. Het ontwerp viel nog niet mee, want alle ontwerpeisen moesten ze zelf bedenken. “De grootte, hoe het eruit moet zien, voor hoeveel mensen het is, welke bouwmaterialen we moeten gebruiken: het was allemaal een beetje vaag”, zegt Dorn.

Toen de studenten een foto van het bouwterrein vroegen, kregen ze foto’s van een bosje, een boom en een dorp in de verte. “Die foto van dat bosje was uit 2006, dat bosje is nu natuurlijk groter”, zegt Van Overstraten Kruijsse. “We hebben een mooi ontwerp gemaakt, maar hebben geen idee wat we aantreffen.”

Geen nood: de studenten maakten een ontwerp uit losse onderdelen die ze gemakkelijk in grootte kunnen aanpassen. Bovendien sturen ze twee mensen enkele weken van tevoren naar Ghana om te kijken of het terrein bouwrijp is gemaakt en om uit te vogelen waar ze materiaal en gereedschap kunnen halen. De school moet immers wel duurzaam zijn: er wordt niks verscheept.


De maquette van de school toont drie panden met rieten tropendaken. Voor een natuurlijke ventilatie staan die daken los van de lokalen eronder. De muren zijn van steenblokken met ronde gaten, die vaker in Ghana worden gebruikt. “Ghanezen willen graag alles heel Westers van beton maken, maar dat is niet geschikt voor hun klimaat: veel te heet”, zegt Dorn.


Tijdens de bouw – van november tot half januari – zal er minimaal één Ghanees meekijken. “De bevolking heeft toegezegd te helpen”, zegt Dorn. Als de studenten het bouwplan niet af krijgen, weet de bevolking in ieder geval hoe zij het zelf kan afmaken.

Het zal hard werken worden voor de roeiers. Ze betalen zelf hun vlieg- en verblijfkosten en benaderen voor de bouwkosten sponsoren. Die kunnen voor vermelding van hun logo onder meer pixels kopen op de website teamghana.nl.

Dat hun studie drie maanden zal uitlopen, hebben de studenten er graag voor over. Sommigen hebben het geluk dat ze er een minoropdracht van kunnen maken. “Het is heel vet om drie maanden in Afrika te zijn. Je leert er meer van dan drie maanden in Nederland studeren”, zegt Dorn.


www.teamghana.nl

www.bigstep.nl

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.