Campus

Botsende deeltjes

Je mag jezelf geen TU-student noemen als je de app over de deeltjesversneller in Genève niet op je telefoon hebt staan. Al is het maar om mee te kunnen praten op de sociëteit.


‘Geeky yet fascinating’, zo wordt de Android-app LHSee gepresenteerd. Toch mag je dat eerste woord


meteen weer vergeten, want de app is alles behalve kneuzerig. Wetenschappers van Oxford University schreven hem, zodat iedereen met een Android of tablet live kan meekijken met experimenten in de Large Hadron Collider bij Cern in Genève én één van de daaraan verbonden detectoren, Atlas. Je kunt de deeltjesbotsingen volgen in 2D en 3D. De app geeft verder uitgebreide informatie over Cern zelf en misschien wel het leukste: er zit een spelletje in. ‘De jacht op het Higgs-boson’ is een vermakelijke manier om alles te leren over de experimenten bij Cern. En: hij is nog gratis ook.Dat zijn Sinterklaascadeautjes niet, om het even over een heel andere boeg te gooien, maar: ‘there’s an app for that’! De Sinterklaas-app is je redder in nood voor 5 december. Hij genereert gedichten, geeft rijmwoorden, je kunt er verlanglijstjes in maken én e-mailen. Ook kun je er de teksten van Sinterklaasliedjes in terugvinden. Voor wie dan toch nog wat diepgang zoekt, is er zelfs van alles te vinden over de historie van Sinterklaas. In deze tijd misschien wel net zo onmisbaar als de LHC-app. Niet over nadenken: downloaden.

Onderwijsdebat
Het hoger onderwijs zit in de knel en parlementariërs kunnen daar iets aan doen. Maar welke ambities hebben ze? De woordvoerders onderwijs Tanja Jadnanansing (PvdA), Anne-Wil Lucas-Smeerdijk (VVD) en Jasper van Dijk (SP) geven donderdag antwoord tijdens de discussie van het VSNU-Café. Daarna gaan ze met het publiek in discussie onder leiding van oud-Journaallezeres Maria Henneman. Het VSNU-Café vindt plaats in Café-Brasserie Dudok aan de Hofweg 1 in Den Haag en begint om 17.00 uur.

Beste werkgever
In hun rol van werkgever is er nog een wereld te winnen voor universiteiten en hogescholen. Die conclusie is te trekken uit de tiende editie van Intermediairs jaarlijkse werkgeversonderzoek. In de top 50 van beste werkgevers is de Rijksuniversiteit Groningen op plek 38 de hoogst scorende hoger onderwijsinstelling. Rijkswaterstaat is op plek 12 de hoogst genoteerde (semi-)overheidsinstelling. In de top 20 van werkgevers met de beste arbeidsvoorwaarden is Saxion Hogeschool op plek 20 de beste onderwijsinstelling.

Files A13
Deze en volgende week registreert Bereik! op rijksweg A13 kentekens van auto’s die gebruikmaken van de op- en afritten Delft-Noord en Delft-Zuid. Doel is spitsreizigers te kunnen vragen naar hun motieven om juist dan daar te rijden en hun interesse in mogelijke reisalternatieven. In Bereik! werken Rijkswaterstaat Zuid-Holland, de provincie, stadsgewest Haaglanden, stadsregio Rotterdam en de gemeenten Den Haag en Rotterdam samen. Ze willen de files op de A13 verminderen door het aanbieden van anderereismogelijkheden.

Zeewind
Aan de TU kunnen veertien promovendi aan de slag met onderzoek naar grote windmolenparken op zee. De innovatiesubsidie voor ontwikkeling van grote windparken op zee (Flow) is afgelopen week door minister Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) bekrachtigd. Het was een bevestiging van de maatregel die zijn voorganger Maria van der Hoeven afgelopen voorjaar in het vooruitzicht had gesteld. Het gaat om maximaal 23,5 miljoen euro – de helft van de totale projectkosten. Onderwerpen van onderzoek zijn onder andere: funderingen, kabelnetwerken, onderhoudsstrategieën en vernieuwende ontwerpen voor windturbines. Het consortium achter het Flow-programma bestaat naast de TU uit energiebedrijven, netbeheerder Tennet, offshorebedrijven, turbinefabrikant Darwind en ECN. Vorige week liet het ministerie weten alleen groene energie te steunen in de vorm van windenergie op land, mestvergisters en verbranding van biomassa. 

www.flowwindpark.nl

Fotondoosje
Onderzoekers dr. Val Zwiller en dr.ir. Ronald Hanson zullen de komende jaren proberen om lichtdeeltjes (fotonen) op te sluiten in een minuscule kubus met ribbe van 50 nanometer. Dat moet meer duidelijkheid geven over de interactie tussen fotonen en materie. Het onderzoek naar ‘optica op nanoschaal’ wordt met drie miljoen euro voor de komende zes jaar ondersteund door de stichting voor fundementeel onderzoek naar materie FOM. De TU werkt erin samen met onderzoekers van TU Eindhoven, Universiteit Leiden en Amolf.

Brug
De gemeente Delft heeft aan de TU Delft een second opinion gevraagd over de vervanging of reconstructie van de Sint Sebastiaansbrug. De gemeente sluit nog niets uit, zo bleek vorige week tijdens een presentatie in de gemeenteraadscommissie Spoorzone, verkeer en ruimte. De provincie wil het liefst een brug die een meter hoger is dan de huidige. Maar de brug kan wat de gemeente betreft ook lager, smaller of breder worden. Ook een reconstructie van de brug is nog mogelijk. Delft trok de aanbesteding voor een hogere nieuwe brug in juni in, toen bleek dat de bodem vervuild is en er een monumentale boom over het hoofd is gezien. Daarop besloot de gemeente het hele project opnieuw te beginnen en alle opties weer te onderzoeken. Een nieuw plan wordt medio 2011 verwacht.

Celeb-app
Op de foto met een celebrity. Het kan, met de app ‘Celeb and Me’ van dr. Shahid Suddle, universitair docent veiligheidsgeïntegreerd ontwerpen bij Civiele Techniek en Geowetenschappen. Met de app kun je uit een bibliotheek met vierhonderd foto’s van beroemdheden je favoriet kiezen en die monteren in een foto van jezelf. Het is een hit, verzekert Suddle. De app is een vrucht uit het ‘andere’ leven van Suddle. “Ik heb ook een consultancybedrijf, SSCM, dat is gespecialiseerd in veiligheid project- en procesmanagement en innovatie. Dit is een van de simpele innovaties.” Van Suddle staat op iTunes ook de app i-Shayri, waarmee je ‘een klein soft-romantisch gedichtje’ kunt sturen. Maar waarom een celeb-app? “Als ondernemer doe je soms iets buiten je vakgebied. Zelf heb ik niks met celebs, maar iets met beroemdheden willen mensen wel hebben. En zo’n app was er nog niet.” 

itunes.apple.com/nl

Schreudersprijs
Robert van Leeuwen, student geo-engineering bij CiTG heeft een van de jaarlijkse Schreudersstudieprijzen van de Stichting A.M. Schreuders gewonnen. In de categorie techniek won hij met een studie naar bouwputvernageling. In dezelfde categorie was er een eervolle vermelding voor Bram Beijer (CiTG) voor onderzoek naar een geïndustrialiseerde aanpak voor korte onderdoorgangen onder (spoor)wegen voor voetgangers en fietsers.

Acties in januari
Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) slaan de handen ineen tegen ‘de kenniscrisis’. Als protest tegen de kabinetsbezuinigingen op studenten en instellingen lanceren ze de website www.kenniscrisis.nl. Ze willen zo lokale studentenorganisaties ertoe aanzetten in hun eigen stad samen te werken om studenten te informeren en op de been te brengen. Tegelijk kondigden de drie organisaties voor half januari een studentenmanifestatie in Den Haag aan. De acties zijn gericht tegen de boete van drieduizend euro die studenten en instellingen moeten betalen als een student meer dan een jaar vertraging oploopt. 

www.kenniscrisis.nl

Regendruppels
Iedereen die in een tent heeft gelegen tijdens een regenbui, weet dat je aan het geluid kunt horen hoe hard het regent. Dat principe heeft student civiele techniek Stijn de Jong toegepast in het ontwerp van een regenmeter. Hij maakte gebruik van kleine luidsprekers die in wenskaarten zitten. Deze luidsprekers meten de neerslag door te luisteren naar vallende regendruppels. De Jong is de eerste afstudeerder binnen Climate City Campus, het project waarbij studenten de campus gebruiken als proeftuin voor klimaatonderzoek.

Mourali
De studiebeurs, ontwikkelingshulp, de bezuinigingen op cultuur en de individualisering van de samenleving. Al deze actuele politieke onderwerpen komen aan bod tijdens een debatavond bij Virgiel. Het debat heeft de vorm van het voormalige Vara-programma Lagerhuis. Professionals leiden elk onderwerp waarover wordt gediscussieerd in. Tv-persoonlijkheid Chazia Mourali leidt het debat. 

Debatavond bij Virgiel, woensdag 15 december van 19.30 tot 22.00 uur, Oude Delft 57.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.