Campus

‘Bod op TU Delft: 266 euro’

De Delftse studentenvakbond VSSD zette deze week de TU Delft te koop, uit protest tegen de bezuinigingen op de basisbeurs. Wat leverde deze actie op? Penningmeester Fokke de Groot over de reacties.


En… al kopers?

“Nee, er zijn natuurlijk wel mensen naar onze website gegaan. Daar kon je de TU Delft aan je winkelmandje toevoegen. Als je dat deed kwam je op de website waar de universiteit te koop stond. Er is een ludiek bod van een student: een maand studiefinanciering, 266 euro.” 


Hoe kwamen jullie op het idee voor deze actie?

“We hadden een brainstormsessie over hoe we aandacht voor bèta-studenten konden krijgen. Bèta-studenten worden onevenredig hard geraakt: door hun tweejarige master studeren ze een jaar langer. Dat kost ze vijfduizend euro extra, ofwel een jaar extra collegegeld (1771 euro) en de bijbehorende studiefinanciering die ze niet krijgen (twaalf maal 266 euro). Studenten kiezen dan niet meer voor een bèta-studie, waardoor de universiteit overbodig wordt.” 


Studenten kunnen bij het nieuwe leenstelsel toch tegen een lage rente lenen en hoeven pas af te lossen als ze afgestudeerd zijn en werk hebben?

“Dat is waar, maar bèta-studenten hebben straks een grotere schuld. Dat is niet helemaal eerlijk. Ze gaan niet per definitie meer verdienen dan bijvoorbeeld mensen die economie gestudeerd hebben.” 



Sommigen vinden dit anti-reclame voor bèta-studies. Na jullie argumenten kiezen scholieren misschien een andere studie.

“We snappen dat het misschien zo wordt opgevat door scholieren, maar het heeft een positief effect gehad op politici in Den Haag. Jasper van Dijk van de SP noemde het een geniale actie. Hij wil een afspraak met ons. Ook hebben we een reactie van Tanja Jadnanansing van de PvdA. Ons doel is dat politici rekening houden met bèta-studenten en daar is een grote stap in gezet. Er is door veel mensen gereageerd, door de een wat positiever dan de ander. De meeste mensen vonden het een ludieke actie.” 



En het college van bestuur?

“We hebben nog geen officiële reactie. Wel hadden we toestemming om het spandoek op te hangen.”


Hoe lang gaan jullie nog door met deze actie?

“Vandaag nog en misschien morgen om het zoveel mogelijk studenten te laten zien. We willen studenten informeren over de gevolgen van het regeerakkoord. Vrijdag moet alles opgeruimd zijn.” 


Hoe reageren studenten?

“Wisselend. De een is positief, de ander vindt het misschien niet de manier om ons doel te bereiken. Ons hoofddoel is geen sociaal leenstelsel. En als het er komt, dan met een uitzondering voor bèta-studenten. Kritische studenten vinden dat wij zo niet bereiken dat het leenstelsel er niet komt. Zij vinden dat we meer achter de schermen moeten werken, maar daar zijn wij ook mee bezig.”


Wat heeft deze actie uiteindelijk opgeleverd? 


“We hebben veel studenten bereikt en het heeft ons veel publiciteit opgeleverd. TV West is langsgekomen, het ANP staat met een video op veel krantenwebsites en we hebben drie radio-interviews gehad. We hebben de aandacht die we wilden bij politici. Al met al is het een heel geslaagde actie geweest.”


Kunnen we nog meer van dit soort acties verwachten?


“Voorlopig niet. Maar als duidelijk wordt hoe het leenstelsel wordt ingevuld, kunnen we gericht actie voeren. We laten het er zeker niet bij zitten.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.