Education

Bijna alle jongeren gebruiken sociale netwerken

Hyves, Facebook, Twitter, een weblog… Ruim negentig procent van alle jongeren tussen de 16 en 25 jaar gebruikt het internet voor sociale netwerken.

Meer dan een kwart houdt een weblog bij en bijna tachtig procent leest zulke weblogs geregeld. Ruim de helft chat wel eens en meer dan driekwart schrijft tekstberichten op internet. E-mailen doen bijna alle jongeren.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferd. In andere leeftijdsgroepen liggen deze percentages lager. Tussen de 25 en 55 jaar neemt geen 91 procent, maar slechts 54 procent deel aan sociale netwerken. Vanaf 55 jaar daalt dit naar 31 procent. Van deze ouderen houdt slechts vier procent een weblog bij.

Binnen Europa lopen Nederlandse jongeren voorop: Alleen Poolse jongeren zijn volgens de statistieken nog iets actiever in de  netwerken. Maar van de Belgische leeftijdgenoten onttrekt dertig procent zich aan alle virtuele vriendschappen.

Mannen zijn iets actiever op de sociale netwerken dan vrouwen, maar het scheelt weinig. Opleidingsniveau heeft nauwelijks invloed.

Was je vroeger zelf een power girl?
“Mijn decaan zei: Wat moet je bij de TU met die mannenstudies? Dat moet je net tegen mij zeggen. Mijn vader heeft als loodgieter een technische achtergrond. Daardoor ben ik tijdens mijn opvoeding al in contact gekomen met techniek. Die decaan zei dat ik allemaal achten moest scoren. De TU zelf heeft daar ook een handje van, maar daar liet ik mij niet door weerhouden. Ik dacht: dit is mijn ding, dus ik doe het.”

Je studeerde luchtvaart- en ruimtevaarttechniek (L&R). Wat trok je in deze studie?
“Het was een heel brede studie. En innovatief. Je bent echt met technologie bezig die niet overal wordt gebruikt.”

Was je de enige vrouw?
“Nee, ik geloof dat in mijn jaar maximaal tien vrouwen begonnen. Ik heb ook voorlichting gegeven bij L&R en dan zei ik tegen meisjes: Als je na een tijdje nog steeds denkt: ‘oei, al die mannen, moet je je afvragen of je deze studie nog wel wilt volgen. Je zult hierna namelijk je hele leven tussen de mannen zitten. Zelf vind ik het heel prettig om met mannen te werken. Ze zijn direct en open. Vrouwen zitten meer in het roddelcircuit. Mannen zijn heel oplossingsgericht. Als ze je kleding raar vinden, krijg je dat direct te horen. Bij vrouwen geldt meer het sociale, hoe de groep er over denkt. Dat vult elkaar lekker aan.”

Zagen de mannelijke studenten je als vreemde eend in de bijt of werd je gekoesterd?
“Ik weet dat als eerstejaars de faculteit binnenliepen, de mannen altijd de vrouwen screenden. Het  hangt er vanaf hoe je er zelf mee omgaat. Ik was op een gegeven moment one of the guys. Als je erg naar de vrouwen trekt, val je er een beetje buiten.”

En? Zijn jongens beter in techniek dan meisjes?
“Nee. Zowel mannen als vrouwen hebben sterke punten. Ik denk dat menig man niet weet hoe je een badkamer moet verbouwen en dat weet ik wel. Geen probleem. Als je het beste van beide werelden wilt hebben, moet je een mix hebben.”

Hoe verliep je carrière na je studie?
“Ik ben in Engeland bij Rolls-Royce gaan werken en was onder meer verantwoordelijk voor de ontwikkeling van burgerluchtvaartmotoren. Daarna werd ik in Nederland productiemanager bij Heineken. Ik was daar de eerste en jongste vrouw op een soortgelijke functie. Vervolgens werd ik gevraagd bij Fokker Services te komen als programma manager engines. Ik werd daar als vrouw met open armen onthaald en ben nu verantwoordelijk voor alles wat met motoren te maken heeft. ”

Wat zou je tegen meisjes willen zeggen die opzien tegen het techneutenwereldje?
“Het stereotype beeld dat techniek vuil, vies en saai is, klopt niet. Zie het als een uitdaging. Als dit wat voor je is, ga ervoor. Ik denk dat vrouwen soms te terughoudend zijn. Als je het wilt, kun je het. Daar geloof ik absoluut in. Als meisje van zestien jaar ben je best beïnvloedbaar. Om daar tegenin te gaan – zei mijn professor ooit – heb je ballen nodig.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.