Education

Bijbaan: zelf opleidingen keuren

Studenten kunnen klagen over het onderwijs of zelf een steentje bijdragen. Kwaliteitsbewaker NVAO zoekt studenten die willen helpen bij het keuren van nieuwe opleidingen.


Het is een interessantere bijbaan dan pizzakoerier of schoonmaker: kwaliteitsbewaker van het hoger onderwijs. Commissies die opleidingen tegen het licht houden, bestaan niet alleen uit deskundigen. Er hoort ook altijd een student in te zitten.


De Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie verwacht komend jaar ongeveer zestig aanvragen voor nieuwe opleidingen. Die moeten beoordeeld worden voordat ze van start mogen. Daarbij is ook de mening van een student vereist.


Verder krijgen universiteiten en hogescholen tegenwoordig de kans om hun hele onderwijsinstelling te laten beoordelen, zodat ze bij de keuring van hun afzonderlijke opleidingen niet telkens opnieuw hoeven te bewijzen dat de randvoorwaarden in orde zijn. Ook daarbij moet de NVAO een student inschakelen.


De NVAO verwacht tien tot vijftien studenten nodig te hebben. Details staan hier.

Leden van Scaphatus, ondervereniging van studievereniging S.G. William Froude van maritieme techniek, gaven zondag een soort workshop sloeproeien, op het Rijn-Schiekanaal. De demonstratie was onderdeel van een evenement van burgerroeivereniging DDS. “We hebben drie rondjes gevaren met DDS-leden”, vertelt woordvoerder Bart Fransen van Scaphatus. “De algemene reactie was, dat het wel erg zwaar was.” Het verschil met roeien in een gebruikelijke acht zit ‘m in de snelheid, zegt Fransen. “Een gewone acht weegt enkele tientallen kilo’s, onze sloep is 850 kilogram. Bovendien zitten de bankjes los, wat een heel andere techniek vergt. Wij roeien vooral met de rug en daarna met de armen. Bij gewone achten komt de meeste kracht uit je benen. Wedstrijden gaan bij sloeproeien tot over zestien kilometer. Bij gewoon roeien is dat meestal twee kilometer. Sloeproeien is meer een duursport dan een korte explosie van kracht.”

De tot zondag nog ongeslagen rugbyers van Thor ontbrak het zondag aan voldoende kracht om koploper Gouda in eigen stad te verslaan. De TU-studenten keerden met een 39-12 nederlaag op zak terug naar Delft. Daar konden ze vernemen dat de damesploeg van Thor een steek had laten vallen tegen The Bassets (17-27).

Elders op het sportcentrum bejubelden de hockeyers van DSHC hun vijfde zege. Dit keer was IJssel met 5-2 de klos. De corpsploeg is lijstaanvoerder in dezelfde tweede klasse waarin ook de rivalen van Dopie actief zijn. De wat minder goed op gang gekomen Virgilianen haalden zondag pas hun tweede punt binnen door in Brabant met 2-2 te remiseren met Waalwijk. De dames van DSHC verging het zondag wat minder, zij kregen met 5-1 klop van Leiden. De uit de tweede klasse gedegradeerde Dopie-dames doen het een afdeling lager ook niet best. Na de 7-1 nederlaag bij koploper Evergreen nemen de vrouwen een zeer bescheiden plaats in op de ranglijst.

Zeker niet bescheiden zijn de ambities van Olle Overbosch, die komend weekend debuteert op het WK sumoworstelen in Warschau. De bouwkundestudent maakte een stormachtige ontwikkeling door. Omdat hij zijn topjudocarrière niet goed kon combineren met zijn studie, stapte hij in 2008 over op het sumoworstelen. Binnen een jaar was hij Europees kampioen in de gewichtsklasse tot 85 kilo. In mei 2010 stond hij opnieuw in de finale, opnieuw tegenover de Bulgaar Georgiev. Dit keer moest hij zijn verlies accepteren. “Ik heb nog een tijdje gebaald, maar ben verder heel tevreden met mijn zilveren medaille”, liet hij naderhand weten. In augustus volgde een teleurstellende prestatie tijdens de World Games in Peking. In Warschau verwacht Overbosch, die twee trainingsweken in Bulgarije achter de rug heeft, ver te kunnen komen: “Er zijn een stuk of zes mensen die kans maken op de titel. Daar reken ik mijzelf ook bij.” Vandaag (donderdag) vertrekt hij met de Nederlandse ploeg naar Polen.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.