Education

Bezoekers homobingo uitgescholden

De jaarlijkse homobingo had deze OWee een treurig einde. Na het feest van Outsite, de jongerenvereniging van de Delftse Werkgroep Homoseksualiteit (DWH), kregen leden een scheldkanonnade te verduren van een groep jonge mannen. Drie van hen zijn aangehouden.

Het groepje van vijf of zes mannen riep beledigende teksten, vlak nadat de homobingo dinsdagavond was afgelopen. Tijdens het feest stond de hele straat vol mensen, maar nu waren er nog een paar leden van Outsite en wat bezoekers buiten aan het opruimen. De mannen scholden niet alleen, ze bespuugden ook een bezoeker die probeerde een gesprek aan te gaan. Ze probeerden daarop een gevecht uit te lokken.

DWH-voorzitter Bram van Meurs is blij dat dat niet is gelukt. Ook is hij blij dat de meeste mensen al binnen waren en dus niks van het voorval hebben gemerkt. “Maar van de mensen die er nog waren, was een aantal erg van slag. Zij zijn goed opgevangen.”

Na het voorval hebben de leden van Outsite meteen de politie gebeld. Die was snel ter plaatse. Volgens een politiewoordvoerder konden de agenten na een ‘onderzoekje in de omgeving’ snel drie mannen aanhouden. De anderen zijn weggerend. De verdachten komen uit Delft en Delfgauw en zijn 18 en 19 jaar oud. Volgens Van Meurs zijn het geen studenten. De drie hebben een proces-verbaal gekregen omdat ze zich niet konden identificeren en een boete voor overlast in de horeca.

Zichtbaarheid
“Na het wegpesten van een homoseksuele Delftse TU-student uit zijn studentenhuis is dit een tweede groot anti-LHBT incident in Delft dit jaar”, schrijft Van Meurs in een persbericht. LHBT staat voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgender. “Regelmatig wordt ons pand bespuugd of beklad. Dit incident geeft echter nog eens extra aan hoe belangrijk het is dat LHBT’s goed zichtbaar zijn. Juist ook tijdens de introductieweek voor nieuwe studenten.”

Die zichtbaarheid is voor Outsite belangrijker dan nieuwe leden werven, vertelt Van Meurs aan de telefoon. “We willen laten zien dat je bij ons jezelf kunt zijn. Lid worden kan het hele jaar.” Hij wil aandacht voor het incident van dinsdag, omdat hij wil laten zien dat verdraagzaamheid niet zo wijdverbreid is als veel mensen denken. “Zij denken: in Nederland ben je veilig en kun je veilig over straat. Dat is volgens mij te gemakkelijk. Het mag duidelijk zijn dat we er nog lang niet zijn.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.