Campus

Bewust ontspoord

De aanleg van de treintunnel in Delft heeft zo zijn voordelen. Het Ontspoord Festival bijvoorbeeld, vol muziek en theater op locaties die door de bouw tijdelijk leeg staan.


Nieuw is het festival niet, de aanleg van de spoortunnel is tenslotte een eindeloos verhaal. Organisatoren Ciccionina en WeSD zien in elk geval ruimte genoeg om het een tweejaarlijks evenement te noemen. In 2009 stond het in een negentiende-eeuws legerdepot; dit jaar is het voormalige brandweerterrein langs de rails de festivallocatie.



Dat is nog eens wat anders dan de zoveelste avond in Lorre of Locus, maar het publiek van Ontspoord, ‘een extravagante dwarsdoorsnede van de bevolking met stuiterende scholieren, vlotte studenten, ontwerpers op racefietsen en hippies’, heeft dan ook geen standaard wensen. Dan dus ook maar een extravagante line-up, in drie area’s voor bands, dance en theater. Daar springt op de aankondiging alvast één naam uit: Hallo Venray, de minstens twintig jaar oude Haagse rockband rond zanger Henk Koorn, is voor het eerst sinds lange tijd weer te zien op het podium. Met zijn drieën in plaats van z’n vieren, sinds gitarist Toon Moerland alweer bijna tien jaar geleden de band verliet. In 2008 bracht Hallo Venray zijn laatste (twaalfde) album uit, ‘Leather on my soul’, die zelfs in twee vormen werd uitgegeven: akoestisch en versterkt.



Verder treden onder andere de bands Splendid en Cocobowles op, winnaar van de Binnenwaterslootbokaal. Grootste verrassing is misschien wel muziekcollectief Driftkikker, onder leiding van Daddo, dat een mix speelt van jazz en pop. “De muzikale collectie van mijn vader omvatte duizenden elpees en ik kan me nog goed herinneren hoe ik als bezetene luisterde naar Blue Note Records, The Police, Pink Floyd en Bob Marley toen ik nog maar zes was”, vertelt hij ter gelegenheid van het festival. “Dit heeft een aanzienlijke invloed gehad op mij, waar ik me zelf niet van bewust was totdat ik gitaar ging spelen.” Alles behalve driftige muziek, dus. “Wegens mijn temperamentvolle en ietwat vluchtige natuur ben ik meermaals een driftkikker genoemd, maar de muziek is mijn redmiddel.”



Voor de dance-area pakt de organisatie eveneens lekker uit, en vliegt de Finse producer Sami Liuski van Bangkok Impact in uit Berlijn. Ook de labelbaas van het Australische M-Division, Not Happy Jan, stopt tijdens zijn Europese tour in Delft. En natuurlijk is ook de Delftse dancewinnaar van de Grote Prijs van Zuid-Holland 2011 te gast: DB-eat. 



Het theaterprogramma is eigenlijk gewoon circus ‘met een scherp randje’. Levensechte tijgers die vers vlees verscheuren, een rat die de ring of fire trotseert en een vuurshow; niks is te gek. Nou ja, de Human Fruitmachine misschien, of dare devil Evel Knievel 015, die een spectaculaire sprong plant met een kinderfiets.


En niet alleen dát is leuk om naar te kijken; ook het festivalterrein zelf belooft een lust voor het oog te worden. Het wordt ingericht door ontwerpers en kunstenaars en de hele dag kun je er workshops volgen (tassen, buttons en schoenen customizen bijvoorbeeld) en lekker eten. “Alles om het geluksgevoel van het festivalpubliek nog groter te maken”, vindt de organisatie. En hoe bereik je dat nu beter dan met gratis kopjes muntthee, die tijdens het hele festival verkrijgbaar zijn?



Ontspoord festival, zaterdag 10 september van 12.00 tot 24.00 uur op de parkeerplaats aan het Locomotiefpad, vlakbij het station. Toegang: € 5,- in de voorverkoop, € 7,50 aan de deur. www.ontspoordfestival.nl

Tot die voorzichtige conclusie komt het Kohnstamm Instituut na bestudering van de eerste ronde experimenten met studiekeuzegesprekken bij zeven hogescholen en vier universiteiten. Een tweede ronde moet meer duidelijkheid verschaffen, maar nu al stellen de onderzoekers vast dat de deelnemers behoorlijk positief zijn. De studenten achten zichzelf beter in staat om te bepalen of ze geschikt zijn voor de opleiding en hoe ze hun studiehouding kunnen verbeteren.

Twee soorten
De onderzoekers onderscheiden grofweg twee soorten studiekeuzegesprekken. De zogeheten ‘statische’ om te bepalen of de juiste student op de juiste plaats terechtkomt. En de ‘dynamische’ gesprekken, die dieper ingaan op de capaciteiten en ontwikkelingsmogelijkheden van een aspirant-student en die hen zelf laten concluderen of ze een juiste studiekeuze maken. Dit laatste type gesprekken lijkt meer geschikt om de studieuitval tegen te gaan. Een tweede projectronde moet aantonen of daar hardere bewijzen voor te vinden zijn.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.