Education

Betaald parkeren? 1 april!

Betaald parkeren, ooit komt het ervan op de campus. Medewerkers van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen dachten even dat zij er vandaag al aan moesten geloven.

Het was dus een 1 aprilgrap van de ICT-groep en de facilitaire ondersteuners van de faculteit. Zij stuurden hun collega’s 26 maart al een echt lijkende e-mail met daarin de boodschap dat het betaald parkeren het eerst ingevoerd zou worden op de parkeerterreinen tussen de Keverling Buismanweg en de Pieter Calandweg, en wel vanaf ‘komende donderdag’.

De datum 1 april stond niet in de mail, maar een enkele scherpe lezer had meteen door wat er aan de hand was. Andere mensen reageerden boos. Volgens een van de bedenkers van de grap, ICT-medewerker Floris Krijgsman, was de mail de afgelopen dagen het belangrijkste onderwerp van gesprek bij de koffieautomaten bij civiel.

Vanmorgen zou het dan zover zijn. Mannen met gele hesjes aan en politiepetten op stonden bij een slagboom te wachten op medewerkers die aan hun werkdag wilden beginnen. Betalen moesten ze, alleen niet voor een parkeerplaats, maar voor een goed doel: Homeless Child. In totaal is er een kleine 160 euro opgehaald. Volgens Krijgsman konden zijn collega’s de grap wel waarderen, eentje reed boos door.

,

 “We willen onze landgenoten laten weten dat we ze steunen”, verklaart Edris Taher (Technische Natuurwetenschappen) de demonstratie woensdag 17 juni voor de Aula. Meer dan honderd studenten en medewerkers protesteren tegen de resultaten van de laatste verkiezingen in Iran. Met hun borden en leuzen laten ze zien dat ze tegen de herverkiezing van de huidige president Ahmadinejad zijn. De stemmen zijn volgens de demonstranten niet eerlijk geteld, waardoor de uitslag niet betrouwbaar is.

“Where is my vote?” staat op veel groene borden, de kleur van kandidaat Mousavi. Alle aanwezige Iraniërs lijken op de als veranderingsgezind bekend staande Mousavi te hebben gestemd. “Mijn hele familie en al mijn vrienden hebben op Mousavi gestemd”, zegt een promovenda. Haar naam zegt ze liever niet: “Mijn familie zit nog daar.”

Hoe het met haar vrienden is, weet ze niet precies. “We houden zo goed mogelijk contact per telefoon of internet. Ook met Iraanse vrienden over de hele wereld”, aldus de promovenda. “We staan allemaal in brand, willen alles weten en laten weten. Maar in Iran is het momenteel niet makkelijk aan goede informatie te komen.”

Ze benadrukt dat studenten in Iraanse universiteiten niet veilig zijn. Ook Taher is daarvan overtuigd. Toen hij nog aan de Amirkabir universiteit in Teheran studeerde, kwam Ahmadinejad een toespraak houden. “Veel studenten waren tegen hem. Een aantal staken zijn speech in brand”, vertelt hij. “Twee weken later werden ongeveer tien studenten opgepakt, waarvan er vier ongeveer vijftien maanden de gevangenis in moesten.”

Studente Medy Amidi (Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica) legt uit dat het geplande hertellen van de stemmen haar niet genoeg is. “We willen nieuwe verkiezingen, met neutraal toezicht. Als Ahmadinejad echt heeft gewonnen, zal de uitslag de volgende keer hetzelfde zijn.” Al gelooft ze zelf in een overwinning voor Mousavi.

“Mensen willen democratie”, zegt Amidi. “Ze willen vrijheid van meningsuiting, vrijheid voor pers en schrijvers om te zeggen wat ze willen.” Bovendien gelooft ze dat Mousavi de economische situatie in het land zal verbeteren. “Tijdens Ahmadinejad is de inflatie enorm gestegen. Mousavi wil de economie versterken, de industrie verbeteren en ook de gezondheidszorg.”

Een aantal van haar vrienden die in Iran voor hetzelfde demonstreerden, werden geslagen. “Gelukkig is nog geen van mijn vrienden gedood. Maar wel weer vrienden van vrienden. Er gebeurt heel veel daar.” Toch is het nodig te demonstreren, vindt Amidi. “We moeten zorgen dat er dingen veranderen in Iran. En we moeten andere landen vragen Ahmadinejad niet te accepteren.”

Het was dus een 1 aprilgrap van de ict-groep en de facilitaire ondersteuners van de faculteit. Zij stuurden hun collega’s 26 maart al een echt lijkende e-mail met daarin de boodschap dat het betaald parkeren het eerst ingevoerd zou worden op de parkeerterreinen tussen de Keverling Buismanweg en de Pieter Calandweg, en wel vanaf ‘komende donderdag’.

De datum 1 april stond niet in de mail, maar een enkele scherpe lezer had meteen door wat er aan de hand was. Andere mensen reageerden boos. Volgens een van de bedenkers van de grap, ict-medewerker Floris Krijgsman, was de mail de afgelopen dagen het belangrijkste onderwerp van gesprek bij de koffieautomaten bij civiel.

Vanmorgen zou het dan zover zijn. Mannen met gele hesjes aan en politiepetten op stonden bij een slagboom te wachten op medewerkers die aan hun werkdag wilden beginnen. Betalen moesten ze, alleen niet voor een parkeerplaats, maar voor een goed doel: Homeless Child. In totaal is er een kleine 160 euro opgehaald. Volgens Krijgsman konden zijn collega’s de grap wel waarderen, eentje reed boos door.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.