Education

Bedenkingen bij monumentenstatus 3mE

Het faculteitsgebouw van 3mE wordt een rijksmonument, maar de TU weet nog steeds niet wat dat voor de toekomst betekent. “Als het maar werkbaar blijft.”

 De Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten (RACM) zette het faculteitsgebouw van 3mE vorig jaar al op een nominatielijst voor monumenten. Nu heeft de gemeente Delft daar positief over geadviseerd, ondanks de bedenkingen van de TU Delft.

Volgens Ronald Kuil van de afdeling vastgoed van de TU heeft de universiteit die bedenkingen rechtstreeks bij de gemeente geuit. Het belangrijkste punt van de TU was dat de argumentatie ontbrak. “We weten nog steeds niet om welke delen van het gebouw het gaat. Ook is onduidelijk wat de monumentenstatus betekent voor de toekomst.”

De TU is op zich niet tegen een monumentenstatus, maar de situatie moet wel werkbaar blijven, vertelt Kuil. “Kunnen we de onderwijszalen nog wel aanpassen? Dat moet dit of volgend jaar gebeuren. Komt de herontwikkeling van van de naastgelegen Shell-locatie in gevaar? Als we daarop kunnen sturen en afspraken kunnen maken, is dat goed.”

Lukt dat niet, dan kan de TU bezwaar aantekenen. Maar eerst is het wachten op de officiele brief van de RACM. Het kan hoe dan ook wel twee jaar duren voordat 3mE een echt monument is. Tot die tijd gelden wel de regels voor monumenten. Dat betekent dat voor aanpassingen een vergunningsplicht geldt.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.