‘Ik zal mij gedragen zoals men dat van een goed student mag verwachten.’ Zo begint de Bachelor Belofte, die tweedejaars studenten werktuigbouwkunde, maritieme techniek en klinische technologie woensdag 7 oktober krijgen uit handen van hun opleidingsdirecteuren.
Het nieuwe evenement, waarop vele ouders zijn afgekomen, moet de studenten over het beruchte tweedejaars-‘motivatiedipje’ heen helpen. Dat dipje uit zich, overigens niet alleen bij de faculteit 3mE, in teruglopende studieresultaten in het eerste kwartaal van het tweede studiejaar. Dat vertelt decaan Theun Baller voorafgaand aan het evenement. Hij zegt erbij dat hij het altijd goed vindt om successen te vieren. En dat vieren is niet meer, zoals tot vorig jaar, alleen voorbehouden aan studenten die hun p-in-1 of propedeuse in één jaar hebben gehaald (oftewel: zestig studiepunten). Bij de Bachelor Belofte is iedereen die een positief bindend studieadvies heeft gekregen (minimaal 45 studiepunten) welkom.
Sprekers op het podium – directeur onderwijs Hans Hellendoorn, hoogleraar transportbeleid Bert van Wee, collegelid Anka Mulder en decaan Theun Baller – buitelen over elkaar heen met felicitaties en goede adviezen. Ze zijn ‘trots’ op deze ‘begenadigde’ en ‘bevoorrechte’ ‘topsporters’, die vanaf nu ‘zelf verantwoordelijk zijn voor hun studie’, en die elkaar ‘de helpende hand’ moeten toesteken als er iemand in het ‘moeras’ weg zakt.
Groot op het projectiescherm verschijnt cijfermatig bewijs van de geleverde prestaties: aan werktuigbouwkunde (WB) begonnen vorig jaar 494 eerstejaars. Daarvan zijn er nu nog 315 over. Bij maritieme techniek (MT) zijn er verhoudingsgewijs meer studenten weg. Er zijn 95 tweedejaars over, van de 159 studenten die in september 2014 begonnen. Van de eerste lichting studenten klinische technologie (KT, 97) zijn er 69 over.
En dan de studenten die álle studiepunten haalden, nominaal studeerden zoals dat nu officieel heet (de term p-in-1 is in het vervolg taboe, omdat de faculteit de propedeuse heeft afgeschaft). Hen, zittend op een ereplaats in het auditorium, benoemt directeur onderwijs Hellendoorn met nadruk. Bij WB waren dat er 129, zo laat hij zien, bij MT 17 en bij KT 45. Daarna verschijnen één voor éen de namen en foto’s van de beste student én docent van iedere opleiding achter hem, steeds gevolgd door applaus.
Na alle toespraken is het tijd voor het uitspreken van de Bachelor Belofte. Namens de studenten mag Thijs Greevink, voorzitter van de facultaire studentenraad, dat doen. Waarmee alle studenten hebben beloofd ‘open, zelfstandig en behulpzaam’ te zijn, ‘gericht op samenwerking’, ‘eerlijk, respectvol en zorgvuldig’ en nog meer. Hellendoorn belooft namens de faculteit studenten te zullen ‘inspireren en motiveren’ en te zullen zorgen voor ‘hoge kwaliteit in onderwijs en onderzoek, gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke bevindingen’.
En dan kan eindelijk het deel beginnen waarop de ouders hebben gewacht: het fotomoment. Nauwkeurig geregisseerd mogen de tweedejaars, de nominale studenten voorop, het podium op. Daar lopen ze langs opleidingsdirecteuren en beste docenten. Terwijl camera’s flitsen en handen schudden, krijgen de studenten een blauwe koker in handen gedrukt. Daarin, jawel, de Bachelor Belofte, al is het eigenlijk een nogal gewoon ogend A-viertje. “Hebben we hier nou twee uur voor gezeten?”, grapt een student. Intussen bergt hij hem toch maar zorgvuldig op.
Comments are closed.